Sky ECC liknar Encrochat, som knäcktes av polisen förra året. Appen marknadsförs som den säkraste tjänsten för meddelanden i världen. Foto: Polisen Nederländerna

Polisen bekräftar: Material från knäckt chatt dubbelt så omfattande som Encrochat

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis bekräftar nu att man har fått tillgång till material från den krypterade chatten Sky ECC. Precis som i fallet med Encrochat har grovt kriminella använt chatten för att kommunicera och planera brott.

Under förra året knäckte fransk polis det krypterade kommunikationsverktyget Encrochat, vilket har lett till ett stort antal gripanden och åtal över hela Europa.

I samband med detta valde många kriminella att gå över till Sky ECC, en snarlik tjänst som också erbjuder krypterad kommunikation. I mars stod det dock klart att Europol lyckats ta sig in även i Sky ECC, där man lyckades komma över drygt en miljard meddelanden som skickats mellan grovt kriminella.

Ett samarbete mellan polis i Nederländerna, Frankrike och Belgien ligger bakom framgången.

Kan vara dubbelt så omfattande som materialet från Encrochat

Som SVT Nyheter tidigare har kunnat berätta har även svensk polis tagit del av chattarna, och nu bekräftas uppgifterna av Nationella operativa avdelningen, Noa.

”Svensk polis samarbetar med Europol efter att europeisk polis har knäckt ytterligare en plattform som till stor del använts av kriminella. Bedömningen är att materialet för Sveriges del kan vara i dubbelt så stor omfattning som Encrochat”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Rör sig om 100-tals grovt kriminella”

Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten vid Noa:

– Det är ett omfattande material och bedömningen hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat. Det rör sig om 100-tals grovt kriminella som använt plattformen för att begå eller planera brott i Sverige. Vi kommer i ett senare skede kunna berätta mer om betydelsen för svensk del, säger hon i pressmeddelandet.

Material från Sky ECC ska redan figurera i svenska förundersökningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer