Polisen ska nu använda ny app för att komma in i olika register på fältet. Foto: SVT

Polisen får app för att lösa brott

Publicerad

10.000 poliser runt om i landet ska nu få mobiltelefoner med en inbyggd app som gör att det möjligt att på fältet gå in i olika register. Polisen kan då direkt se om en person till exempel är brottsmisstänkt, efterlyst eller har en bil med körförbud.

Med hjälp av en app i polisens nya telefoner kan de direkt på plats komma in i olika register när de ska kontrollera misstänkta personer eller fordon.

– Tidigare när du har stoppat en person har du varit tvungen att ta kontakt på radion och där kan det vara kö och svårt att komma fram. Dessutom fick du informationen uppläst. Nu kan polisen på plats själv ta del av alla uppgifterna, säger Sarah Hjortsmarker, gruppchef på polisens IT-avdelning, till SVT Nyheter.

10.000 poliser får nya telefoner

Nu till sommaren ska 10.000 poliser ha fått mobilen med den nya appen som avslöjar om någon är brottsmisstänkt, efterlyst eller till exempel har en bil med körförbud.

– Poliserna som redan fått appen hittar många fler misstänkta och efterlysta under ett arbetspass, säger Sarah Hjortsmarker.

Ni tar fast fler helt enkelt?

– Ja.

Risk för läckor?

Samtidigt kan det nog upplevas lite skrämmande hur lätt polisen bara med hjälp av mobilen kan få fram så många uppgifter, och frågor har väckts för hur skyddad informationen verkligen är.

– Vi jobbar väldigt aktivt med säkerheten och utbildar alla som får telefonerna.

Men så säger man väl alltid och ändå är det någon som lyckas hacka sig in?

– Ja men vi har vidtagit en hel del åtgärder för att vara säkra med den här lösningen. Vi skulle inte släppt ut appen om vi inte var trygga med den, säger Sarah Hjortsmarker på polisens IT-avdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer