Polisen får tillgång till trängselskattbilder

Publicerad

Syftet med kamerorna vid de stora utfarterna var att se till att bilisterna betalade sin trängselskatt. Idag beslutade regeringen att låta polisen ta del av bilderna för en brottsutredning.

Hoppas lösa ouppklarat rån
Polisen har ännu inte lyckats lösa det uppmärksammade rånet i våras mot Stockholms Auktionskammare.

Därför begärde man tidigare i våras att få tillgång till bildmaterial från betalstationen vid Lidingö, eftersom man misstänker att rånarna passerade stationen efter rånet.

Transtportstyrelsen vägrade då att ge polisen tillgång till bilderna med hänvisning till den personlinga integriteten. I en intervju med P4 Radio Stockholm hävdade Daniel Granqvist, jurist på Transportstyrelsen, att myndigheten värnar om folks integritet.

-Skulle vi nu lämna ut information om väldigt många människor som inte har med det utredda brottet att göra, då skulle det vara ett ingrepp i den personliga integriteten, sa Daniel Granqvist till P4 Radio Stockholm.

Peter Granquist, jurist vid Citypolisen, höll inte med.

-De enda som kommer råka ut för polisens intresse det blir gärningsmän för mycket grova brott. Och integriteten för dem väger oerhört lätt jämfört med att få dem lagförda, sa Granquist till P4 Radio Stockholm.

Dagens beslut inte prejudicerande
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vill framhäva att dagens beslut inte är prejudicerande, enligt TT.
Enligt Elmsäter-Svärd är man mycket medveten om vikten av sekretess då man hanterar den här typen av material.

-Sekretessen är absolut och integriteten väldigt viktig, men samtidigt har vi ett behov av att lösa grov kriminalitet, sade Catharina Elmsäter-Svärd efter dagens regeringssammanträde, enligt TT.

Oroande ändamålsglidning
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är mycket tveksam till regeringens beslut, enligt TT.

-Faran med att skapa register och samla sådan här massinformation är att det leder alltid till risken för ändamålsglidning och ett missbruk och felaktigheter. Det är just det som är den obehagliga utvecklingen, den här ändamålsglidningen, säger Ramberg till TT.

Anna Grönberg
anna.gronberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer