Polisen på plats med bombtekniker efter en explosion i ett radhusområde i Huddinge, söder om Stockholm, tidigt på måndagsmorgonen Foto: pressfotograf.se

Polisen inleder nationell särskild händelse mot våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inlett en nationell särskild händelse för att stävja våldsvågen.

– Det är för att få en större samordning i ärendet med alla sprängningar och skjutningar, säger polismästare Per Engström på Nationella operativa avdelningen, NOA.

Det stora antalet gängdåd i framför allt Stockholm har hittills hanterats i en regional särskild händelse inom polisen.

Nu har NOA fattat beslut om att arbetet ska skötas inom ramen för en ny nationell särskild händelse, en så kallad NSH.

– Det som har varit regionalt har nu blivit en nationell särskild händelse mot alla skjutningar och sprängningar. Vi arbetar just nu med att organisera oss i den här nya kontexten, säger polismästare Per Engström.

Vad blir skillnaden mot tidigare?

– Förhoppningsvis en bättre styrning och ledning.

Enligt Per Engström kommer arbetet handla om att fördelar resurser och samordna polisens arbete, men även samverkan med andra myndigheter, som Försvarsmakten, kommer att utgå ifrån den nya nationella särskilda händelsen.

Beslutet att växla ledningsform har fattas av Nationella operativa avdelningen, NOA, enligt Polismyndighetens nationella pressavdelning:

”Polismyndigheten lägger stort fokus på brottsbekämpning av det dödliga våldet. Brottsbekämpning sker i olika ledningssystem, där nationell särskild händelse (NSH) är ett ledningssystem bland flera. Sedan några dagar tillbaka växlar vi nu ledningsform till en nationell särskild händelse, som är ett sätt för Polismyndigheten att organisera vårt arbete och innebär att vi kan effektivisera ledningen samt inrikta och omfördela polisens förmågor till det och där de behövs som bäst.”, skriver polismyndigheten i en mejlkommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Terrorliknande våldsdåd” – hör rikspolischefen Anders Thornbergs beskrivning av våldsdåden på en pressträff på fredagen. Foto: SVT

Särskilda händelser

Särskilda händelser kan inledas i händelse av ”plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser”.

Arbetet i särskild händelser leds av en kommenderingschef som bildar en organisation under sig, en så kallad stab. Stabens uppgift är att stödja den beslutsfattande chefen, alltså kommenderingschefen för den särskilda händelsen, och sköta planering och koordinering av arbetet.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.