Foto: Scanpix.

Polisen jagar papperslösa plankare

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms tunnelbana står civilklädda poliser och kontrollerar resenärer – inte bara för att sätta dit plankare utan även för att fånga papperslösa.

Eftersom plankning är ett brott, så är det en bra ingång för vidare kontroll, säger Jerk Wiberg som är gruppchef på gränspolisens spaningssektion i Stockholm.

Wiberg berättar för P3 Nyheter att hans grupp står vid spärrarna till tunnelbanan och väntar tills de ser någon planka. Om det visar sig vara en utländsk medborgare så gör de en utlänningskontroll.

– Man kan inte bara gå på vem som helst ute på stan för att någon kanske ser utländsk ut, det har man inte rätt till. Lagen kräver något mer för att man ska ha en bra anledning att göra en kontroll, säger Wiberg.

Hård kritik

Men tilltaget är kontroversiellt, både politiker och forskare är kritiska. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms Universitet, säger att om syftet med lagen är att göra den här typen av kontroller så ska polisen ha befogenheter att göra det direkt, inte använda biljettkontroller som förevändning.

– Det verkar som att man kringgår lagen.

Även Maria Ferm som sitter i justitieutskottet för Miljöpartiet är upprörd.

Det stora problemet är att de använder spärrarna som ett sätt att kringgå lagstiftningen. Man får inte använda spontana id-kontroller utan någon anledning bara för att personerna ser utländska ut, säger Ferm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer