Brist på personal, organisation och kompetens. Det är bland annat det Sveriges gränskontroller har kritiserats för i en Schengenrapport. Foto: Daniella Backlund//TT

Polisen kräver mer pengar till gränskontroll

Publicerad

De svenska gränskontrollerna har fått svidande kritik. Nu begär polisen ytterligare 600 miljoner kronor från regeringen för att klara kontrollerna.

I en Schengenrapport förra året kritiserades gränskontrollerna skarpt. Kritiken handlade om brist på personal, organisation och kompetens. Tidigare i år berättade även TT om hur personal vid gränspolisen i region Stockholm hade larmat justitiedepartementet om hur allvarlig situationen är.

Satsningar på utbildning

För att uppfylla kraven i Schengenrapporten är bedömningen att personalstyrkan vid gränsövergångsställena måste utökas, skriver Polismyndigheten i årets budgetunderlag till regeringen. Det krävs även satsningar på utbildning, utrustning och lokaler.

Dessutom kommer bland annat it-systemen att behöva utvecklas.

Myndigheten begär ett tillskott på sammanlagt 600 miljoner kronor från regeringen till gränskontrollerna för de kommande tre åren.

Det är ännu inte klart när de ytterligare kostnaderna kommer att uppstå utan det beror på när de olika åtgärderna ska vidtas. Enligt Polisens preliminära bedömning behövs ett tillskott på 100 miljoner kronor för 2020, 200 miljoner för 2021 och 300 miljoner för 2022.

Ytterligare tillskott

För att klara personalmålet på närmare 10 000 fler polisanställda 2024 begär myndigheten motsvarande tillskott som det var för perioden fram till och med 2021. Det rör sig om ytterligare drygt 1,3 miljarder kronor.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ger en skriftlig kommentar till TT:

”Polisen har precis inkommit med sitt budgetäskande. Det kommer vi självklart att analysera. Hur regeringens budget ser ut återkommer vi till, det är för tidigt at svara på”.

”Regeringen har dock varit tydlig – Polisen ska få 10 000 fler anställda till 2024, något som också fastslås i Januariavtalet”, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.