Nu kommer du även vid inresa till Sverige med flyg, eller vid in- och utresa med färja att kontrolleras, även från länder i Norden och de som är en del av Schengensamarbetet. Foto: TT

Så påverkas du av nya inre gränskontroller

Publicerad

Nu kan du komma att kontrolleras när du kliver av flyget från din sommarsemester. Den inre gränskontrollen har utökats och ger polisen möjlighet att kontrollera dina id-handlingar även när du reser in i landet med flyg eller färja.

Sedan 2015 har gränspolisen kontrollerat resenärer som rest in i landet antingen via bil- eller tågtrafik, även länder i Norden och de som är en del av Schengensamarbetet kontrolleras.

Nu kommer du även vid inresa till Sverige med flyg, eller vid in- och utresa med färja att kontrolleras när du kommer från ett sådant land. Tidigare har du kunnat resa exempelvis ifrån Tyskland eller Frankrike utan att det bedrivits någon formell gränskontroll när du anlänt till Sverige.

– Man kommer att få visa pass eller en id-handling när man kommer med vissa flyg från vissa EU-länder, eller reser med färja till eller från Sverige. Det är inte så att trafiken kommer att kontrolleras hela tiden, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa.

Görs direkt när du kliver av planet

Kontrollen kommer att göras direkt när du kliver av flyget eller färjan på svensk mark. Polismyndigheten kommer inte, av operativa skäl, kunna informera transportörer eller resenärer i förväg om specifika kontrolltillfällen vid de olika gränsövergångarna.

Så resenärer behöver inte vara oroliga för att kontrollerna kommer att skapa köer eller förseningar.

– Nej, för vi kommer inte att rikta om så att du hamnar i en passkö. Du kommer att träffa gränspolisen precis när du lämnar planet. Det är inte heller säkert att alla kontrolleras utan det beror lite på varför planet kontrolleras, vart det kommer ifrån och belastning och reurser.

Kontrollerna kommer att gälla som längst till den 11 november i år.

– Så för att på bästa sätt få kontrollen att flyta på är det viktigt att du har med dig en fungerande id-handling på resan, säger Patrik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.