Ännu en koranbränning har fått nej av Polisregion Stockholm. Den skulle, enligt ansökan, ha genomförts utanför Iraks ambassad. Foto: Shahzaib Akber/EPA/TT, Björn Karlin/BJK/TT

Polisen nekade tillstånd för koranbränning – igen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har återigen nekat tillstånd för en koranbränning – den här gången utanför Iraks ambassad. Beslutet motiveras med att protesten skulle kunna leda till ett ökat terrorhot mot Sverige.

Den allmänna sammankomsten skulle enligt ansökan ha ägt rum i måndags, men polisen nekade tillstånd. I beslutet hänvisar man till risken för att koranbränningar skulle kunna leda till terrordåd mot Sverige.

”Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka, attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt”, heter det i beslutet från Polisregion Stockholm.

SVT Nyheter har varit i kontakt med mannen som ansökt om att få bränna koranen utanför Iraks ambassad.  

Mannen, som själv har en irakisk bakgrund, säger att han nu har överklagat beslutet.  

– Jag vill visa alla hur farlig koranen är. Jag är övertygad om att lagen står över alla religiösa lagar och grupper, och att den gäller alla lika. 

Ingen konkret fara vid sammankomsten

Det är andra gången på kort tid som polisen nekar tillstånd av samma skäl. Ett par dagar tidigare sade man nej till en koranbränning utanför Turkiets ambassad.

I båda fallen konstaterar Polismyndigheten att det inte finns något som tyder på att allvarliga störningar skulle kunna uppstå vid själva protesten.

Hör yttrandefriheten Nils Funcke kommentera polisens tidigare beslut – som han är mycket kritisk mot:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir det här vägledande så blir det sparsamt med demonstrationer framöver”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om polisens beslut att stoppa en demonstration utanför turkiska ambassaden. Foto: SVT samt Janerik Henriksson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.