Polisen om de många dödsskjutningarna: ”Vi klarar inte av det”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningarna fortsätter och bland de områden som drabbats hårdast i Sverige är Järva i nordvästra Stockholm. Nu larmar mordutredare i området om att de inte hinner med den stora mängden mord och att en långsiktig kraftsamling krävs mot de lokala gängen.

– Bara tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger Caroline Asplund, inspektör vid polisområde Stockholm Nord. 

Järvaområdet har plågats av ett stort antal dödsskjutningar under flera år. Sjutton unga män har blivit ihjälskjutna här sedan 2018. Nio av morden har skett i år. Ett mord på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018 är den enda dödsskjutningen i Järva som lett till fällande dom.

Flera poliser med olika befattningar i området beskriver en växande frustration. De beskriver hur utredare ”går på knäna” och gråter öppet. Andra pratar om en ”långsam stödfunktion”. 

”Det finns sjukt bra poliser i Järva, men de får inte gehör av ledningen”, säger en polis.

”Känslan att inget händer”

Utredningar gällande mord och mordförsök läggs på utredare som redan är överbelastade och saknar resurser i form av analytiker, it-specialister och andra erfarna utredare, menar kritikerna. De vill se bättre organisering där olika kompetenser samlas ”under samma tak”. De menar att det skulle göra det lättare att punktmarkera individerna som står för det extrema våldet och kyla av konflikter.

Efter alla morden har grova brott-utredarna i polisområde Stockholm Nord fått nog och slagit larm till sina skyddsombud.

En av dem är Caroline Asplund som öppet vill lyfta arbetssituationen.

– Man pratar om det som en extraordinär situation, även bland höga polischefer. Men för oss som jobbar med utredningarna är känslan att ingenting händer, utan vi får traggla på så gott det går, säger hon. 

”Klarar det inte”

David Beyersdorf, skyddsombud vid sektionen för grova brott i Stockholm Nord, säger att medarbetarna slagit larm eftersom myndigheten inte förberett sig på det höga inflödet av grova våldsbrott och inte heller täckt upp bristen på personal med olika specialkompetenser. 

Flera poliser som SVT talat med vill se någon form av kraftsamling för att på lång sikt slå ut gängen. Det är något som borde skett redan när dödsskjutningarna ökade kraftigt för flera år sedan, säger flera. De menar att de tillfälliga insatserna som varit bara har ”släckt bränder”. 

– Som vi är organiserade nu så klarar vi inte av det. Det har gått förbi någon gräns för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt, säger Caroline Asplund. 

Polismyndigheten har avböjt att kommentera kritiken och har valt att göra det först i samband med medverkan i ”Aktuellt” klockan 21 i kväll. 

Faktaruta: Få dödsskjutningar klaras upp

Sedan 2018 har närmare 170 dödsskjutningar skett i Sverige. Sjutton av dem, var tionde, har skett i Järvaområdet. 

Nio av morden har skett i år och i flera fall finns personer häktade. Men bara ett av morden under de här åren har lett till fällande dom. Det var mordet i en pizzeria i Rinkeby i januari 2018 där en 16-åring dömdes för att ha dödat en man i 20-årsåldern. Mordet var i gängmiljön enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.