Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stabil lagstiftning inom IT-Cyberområdet är en av sakerna som Jale Poljarevius, underrättelsechef för Polisregion Mitt, menar är viktigt för att polisen ska kunna slå till hårdare mot gängvåldet. Foto: SVT

Gängledarna ligger steget före polisen: ”Våra händer är bundna”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som svenska polisen försöker ta hand om de senaste skjutningarna planeras nästa uppdrag från gängledare i utlandet. Det gör polisarbetat svårt uppger Jale Poljarevius, underrättelsechef för polisen i region Mitt.

– Är våra händer bundna genom till exempel en lagstiftning som inte är tillräcklig när det gäller krypterade chattar ligger de steget före, säger han i Morgonstudion.

Sedan årsskiftet har Stockholmsområdet kantats av skjutningar och sprängningar mot personer inblandade i gängkonflikter. Hundratals ingripande poliser från andra delar av landet har kallats in för att stärka polisens arbete mot våldet.

– Det som vi mest fruktar är att tredje man ska ta skada i det här, och sedan vill vi förhindra att de som deltar ska ta till skada och det är en enormt svår uppgift för oss, säger Jale Poljarevius i Morgonstudion.

Utmaningen ligger i att förhindra brotten från att ske och få undan vapen. Fram tills nu har ett 30-tal personer gripits kopplade till våldsdåden sedan juldagen.

Styr från utlandet

Att det finns ledare med mycket pengar som har möjlighet att styra rörelsen från utlandet försvårar polisens arbete.

– Det kostar pengar och vi pratar om korruption där det köps kunskap om man ska göra tillslag, men också att man har lojala utförare i till exempelvis Sverige.

Enligt Jale Poljarevius använder de sig av säkra kommunikationssystem som polisen inte har lagstöd att knäcka.

– Vi skulle behöva det som vissa länder i Europa har när det gäller att avläsa krypterad information för de här individerna som sitter och orkestrerar utifrån. Skulle det gå att penetrera sådana system kommer man komma i kapp dem mycket snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.