Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsvågen kopplas till narkotikahandeln: ”Den kurdiska räven” ska ha försökt överta försäljningen i Sundsvall.

Uppgifter till SVT: Lista på måltavlor och adresser – med prispengar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har drabbats av en våg av våldsdåd de senaste veckorna och polisen utreder just nu sambanden mellan de skjutningar och sprängningar som avlöst varandra.

Inom polisen finns uppgifter om att det kan finnas en lista med potentiella måltavlor – där betalning utlovas till den som genomför olika typer av uppdrag, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Enligt SVT:s uppgifter ska det handla om ett slags först till kvarn-system, där en lista finns över adresser och personer som den så kallade ”Kurdiske rävens” nätverk vill se attentat mot.

En video som sprids på sociala medier visar enligt polisens misstankar en av skjutningarna, och är filmad av en person som riktar kameran mot en skytt som avlossar skott mot en bostad i ett trapphus. En hypotes är att det filmats i syfte att bevisa att ett uppdrag är utfört.

– Om det finns en lista, det kan inte vi kommentera, men självklart jobbar polisen för att hitta motiv för att kunna avstyra och förhindra ytterligare brott, säger Stockholmspolisens presstalesperson Rebecca Landberg säger till SVT Nyheter.

– Genom att hitta motiv så kan polisen hitta om det finns hotbild mot andra individer eller andra geografiska platser som kan utsättas för våldsdåd.

”Verkar ha blivit personligt för Räven”

Den brottsdömda 36-åriga mannen som går under namnet ”Kurdiske räven” har redan sedan tidigare uppgifter till SVT Nyheter kunnat kopplas till den senaste tidens eskalerande våldsdåd i Stockholm. Händelserna ska bottna i en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall mellan 36-åringen och en 24-årig man och deras respektive grupperingar.

Flera av dåden ska enligt uppgifter vara riktade mot släktingar till de respektive männen.

”Det verkar ha blivit personligt för Räven efter att man sköt mot hans pappas adress”, säger en källa till SVT Nyheter, och lägger till angående de många våldsdåden:

”Han har fått hybris. Han känner väl sig trygg i Turkiet där han håller till.”

Ett hundratal extra poliser

Till följd av den senaste tidens händelser i Stockholm har polisen inlett en så kallad särskild händelse. Myndigheten ökar också bemanningen i området med ett hundratal ingripandepoliser, utöver de 190 som regionen redan förstärkts med.

– Med den senaste tidens utveckling av skjutningar och sprängningar ser vi behov av att skicka ytterligare förstärkningar till Stockholm för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår och att öka bevakningen på flertalet platser, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionspolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.