Noa-chefen Johan Olsson om det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten. Foto: Christine Olsson/TT

Polisen: Långt över tusen personer är måltavlor för gängen

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer riskerar att utsättas för grova brott här och nu, när gängkriminella riktar in sig på sina fienders anhöriga. Det säger Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA), i Ekots lördagsintervju.

– Det är väldigt många, vi pratar långt över 1 000 personer som vi hela tiden måste jobba med att bedöma, säger Noa-chefen till Ekot.

Trots det omfattande dödliga våldet, som innefattar både skjutningar och sprängningar, hävdar Johan Olsson att polisen har varit framgångsrik i sitt arbete mot den organiserade brottsligheten.

Han påpekar dock att gängen är stora och har förmåga att rekrytera i kombination med betydande brottsvinster.

– Det här våldet kommer att sjunka undan när det blir mer pengar och personer som försvinner än som kommer in, säger han.

Bara i Stockholmsområdet finns det just nu cirka 150 adresser där polisen förväntar sig att våldsdåd kan komma att ske framöver, enligt uppgifter till SVT. Hör hur polisen prioriterar sin bevakning i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bevakar så många vi kan i varje enskild tidpunkt”, säger Catrine Kimerius Wikström, chef polisområde Stockholm syd Foto: Mikaela Landeström/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.