Länstyrelsernas personal är bättre utbildade för de här uppgifterna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: TT

Polisen ska inte längre hantera djur

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ansvaret för att transportera, förvara, sälja och skänka och även avliva omhändertagna djur. Ett arbete som varje år beräknas kosta 60 miljoner kronor och upptar många timmar av polisens arbetstid. Nu ska ansvaret läggas hos länsstyrelserna.

Regeringen anser att polisens verksamhet måste renodlas och enligt ett lagförslag som presenteras under torsdagen så ska ansvaret istället ligga på länstyrelserna från och med 1 juni 2018.

– Länstyrelsernas personal är bättre utbildade för de här uppgifterna och dessutom frigörs poliser som då kan ägna sig åt ordinärt polisarbete säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

100-tal poliser kan frigöras

Ambitionen med den nya polisorganisationen är att fler poliser ska ut i verksamheten och komma närmare medborgarna. Från och med den 1 april i år så utför till exempel Kriminalvården transporter av frihetsberövade istället för polisen och vissa fiskeri-brott har överförts till Kustbevakningen. Kostnaden för polisens djurhantering har varit 60 miljoner kronor per år.

– Det kommer att innebära att ett 100-tal poliser kan frigöras från djurhantering och istället utreda brott säger Anders Ygeman.

Länstyrelsen kritisk till finansieringen

Länstyrelserna kommer att få extraresurser för det utökade ansvaret. 34 miljoner 2018 och 58 miljoner 2019.

Johan Antti är länsråd vid Länstyrelsen i Norrbotten. Han är oroad över finansieringen.

– Vi har invändningar kring hur mycket där här kommer att kosta. Enligt regeringen ska djurhanteringen kosta 58 miljoner kronor per år men enligt våra beräkningar så kommer det att kosta 80 miljoner kronor per år säger Johan Antti till SVT Nyheter.

De konsekvenser som Johan Antti ser framför sig är att om djurhanteringen är underfinansierad så kommer det gå ut över annat arbete som man ska utföra.

– Vi har påtalat vår oro över den ekonomiska delen med regeringen så de vet hur vi ställer oss i frågan. Men vi har också förstått att regeringen har bestämt sig och vi får göra så gott vi kan säger Johan Antti till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.