Polisen slår till tillsammans med Kronofogden: ”Mycket värre än straff”

Uppdaterad
Publicerad

En Porsche värd 600 000 kronor var en av de dyrgripar som Kronofogden utmätte i den gemensamma insatsen med polisen efter ett tillslag i Stockholms nattliv förra helgen.

– När vi tar bilarna, klockorna, pengarna, livet de vill visa upp, så känns det mycket värre än ett straff för de här personerna, säger Andreas Persson vid Citypolisen.

Tillslaget i Stockholms krogmiljö är ett exempel på de riktade insatser som Kronofogden utför tillsammans med andra myndigheter för att kunna mäta ut tillgångar hos skuldsatta kriminella.

– Förutom Porschen utmätte vi 30 000 kronor i kontanter, jackor, kläder, väskor och en skyddsväst för cirka 50 000 kr, berättar Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden.

För tre år sedan fick Kronofogden extra anslag för att öka på indrivningen av lyxvaror bland kriminella.

”Ganska odramatiskt”

Enligt Andreas Persson som är yttre befäl vid Citypolisen i Stockholm och som medverkat vid många samverkansinsatser så brukar det inte vara ett större problem att få personerna att lämna ifrån sig sina ägodelar.

-Det brukar ske ganska odramatiskt även om de allra flesta hävdar att klockorna, smyckena eller vad det kan vara tillhör någon annan, säger han.

– Det får vi praktiskt taget alltid höra men det räcker, enligt vårt lagstöd, att vi kan anta att till exempel en dyr klocka tillhör den som bär den, för att vi ska kunna utmäta den, säger Johannes Paulson hos Kronofogden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.