Trafikpolis med hastighetskamera Foto: Scanpix

Poliser struntar i ”små” fartsyndare

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolisstyrelsen vill att landets poliser ska bötfälla fler bilister som kör ”lite” för fort. Men poliserna i trafiken struntar ofta i påbudet och förstår inte varför de ska jaga just de fartsyndarna, enligt en ny rapport.

De flesta som kör för fort kör ”lite” för fort enligt Rikspolisstyrelsen, som vill att landets poliser ska lägga särskilt fokus på dem som kör mellan 6-9 km/tim över hastighetsgränsen.

För om medelhastigheten går ner minskar antalet döda och skadade i trafiken, enligt den forskning som polisen hänvisar till.

– Vi har jobbat med att kapa topparna och ta de som kör fortast i årtionden, men vi får inte ner medelhastigheten. Kan vi då ha kontroller och rapportera i de lägre registren där de flesta kör, då får vi även ned medelhastigheten, säger Bengt Svensson, trafikansvarig kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Inget genomslag

Den här strategin har funnits i några år, men förståelsen för strategin och efterlevnaden av den är mycket låg bland poliserna på fältet, enligt en ny inspektionsrapport från Rikspolisstyrelsen. Inte heller på ledningsnivå har den sänkta toleransen fått genomslag enligt rapporten.

– Det är väl vettigt, men jag tycker att verkligheten ser annorlunda ut. Speciellt här i Stockholm är trafiktempot så pass högt att det finns så mycket bilar som kör mycket fortare än 6-9 km/tim så det blir oftast att vi riktar in oss på de istället. Vi hinner inte med allt, säger Johnny Nestor, polisassistent vid Västerortspolisen, som denna dag genomför fartkontroll i Solna.

Låter bli att rapportera

Men enligt Rikspolisstyrelsen visar statistiken och de stora skillnaderna i landet att polisen i dag väljer att låta bli att rapportera bilister som kör ”lite” för fort.

Bara 12,7 procent av polisrapporterna i landet gäller idag fortkörningar i det låga intervallet och det ser väldigt olika ut på olika håll i landet. I tex Jönköpings län kör bara 3,5 % av de rapporterade fortkörarna i intervallet 6-9 km/tim. Och ju högre hastighetsgräns desto färre är det som stoppas för små fortkörningar.

– Alla de som kör mycket för fort, de kör också lite för fort. För ofta så har man den här attityden till trafiksäkerhetsdelen att man låter bli normerna. Så även om vi riktar in oss på att ta de som kör lite för fort så kommer de också fastna i de här kontrollerna, säger Bengt Svensson, trafikansvarig Rikspolisstyrelsen.

Rikspolisstyrelsen ska nu ut i landet och utbilda poliserna om nyttan med att rapportera låga hastighetsöverträdelser. För att poliserna i sin tur ska utbilda bilisterna, som också ofta reagerar om de stoppas när de kör ”lite” för fort.

– Vissa tycker att vi är småsinta för så låga hastigheter, säger polisassistenen Johnny Nestor.

Påverkar det polisers benägenhet att ta in och stoppa dem?

– Jag tror att det kan påverka. Det ska ju inte göra det, men det är nog väldigt individuellt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.