Foto: TT

Polisen trappar upp jakten på cannabisfrön

Publicerad

De senaste åren har cannabisodlingarna i Sverige blivit fler. Nu vill polisen att Posten ska få rapportera misstänkta frön.

Trots att antalet anmälda narkotikabrott, särskilt brukandet, sjönk förra året, blir cannabisodlingarna allt fler. 2014 gjordes 904 anmälningar om tillverkning av narkotika och förra året gjordes 792 anmälningar. Det kan jämföras med 148 anmälningar år 2000.

Enligt P1-programmet I lagens namn, säger polisen att många områden i dag är självförsörjande på cannabis.

Ekpert: Odling ger inte fler rökare

Att fler odlar behöver dock inte leda till ett ökat antal cannabisanvändare, menar Thomas Lundqvist, legitimerad psykolog och cannabisexpert.

– Det är fortfarande procentuellt få som använder cannabis i Sverige. För oss som bor i Skåne har det aldrig varit särskilt svårt att få tag i cannabis, i och med närheten till Danmark. Jag tror inte att hemmaodlingarna kommer att få fler att röka, säger han.

Lagligt att importera frön

Försöken att stoppa importen av cannabisfrön har hittills misslyckats. Därför vill polisen att Posten ska få rapportera om misstänkt post, rapporterar SR Ekot.

– Vi får avböja att kommentera, men vi är alltid positiva till att samarbeta med polisen, säger Anne Källgren Jiremar, kommunikationsrådgivare på Postnord.

Det är i dag lagligt att importera fröna för att de inte innehåller själva drogämnet THC som senare utvecklas i plantan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer