Inre gränskontroller införs på flera håll i Sverige på måndag, bland annat vid nio större flygplatser. Foto: TT

Polisen utökar inre gränskontroller till flera flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

På måndag utökar polisen de inre gränskontrollerna i Sverige. Nytt är att även flygplatser som Arlanda och Landvetter påverkas.

– Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i ett pressmeddelande.

Sedan november 2015 har Sverige haft tillfälligt återinförda gränskontroller mot länder som ingår i Schengensamarbetet. Från och med måndag 2 juli utökas den inre gränskontrollen till att även börja gälla vid flera hamnar och flygplatser.

I ett pressmeddelande skriver polisen att bakgrunden är ett regeringsbeslut som grundar sig i att regeringen bedömer att det finns ”ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten”.

Sveriges gränskontroller

Utökade gränskontroller på bland annat Arlanda och Landvetter

I praktiken innebär detta att polisen nu får genomföra kontroller på bland annat Arlanda och Landvetter i syfte att ”kunna differentiera bland resenärer mellan asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar”.

– När Sverige återinförde gränskontroll hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundbron och färjetrafiken i Södra Sverige. Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i pressmeddelandet.

Följande platser får utökade gränskontroller från och med måndag:

  • Ystads hamn
  • Karlshamn hamn
  • Karlskrona hamn
  • Hamnarna i Stockholms län; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn
  • Arlanda flygplats
  • Bromma flygplats
  • Landvetter flygplats
  • Skavsta flygplats
  • Malmö Airport

De utökade gränskontrollerna ska gälla som längst till den 11 november.

Kontroller ska genomföras ”när det bedöms vara nödvändigt”

Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, poängterar att gränskontrollerna vid Arlanda, Landvetter, Bromma och Malmö Airport inte kommer att vara på plats hela tiden.

”De är inte utökade per definition”, skriver hon i ett sms.

I stället kommer gränskontrollerna att ske vid utvalda tillfällen.

Omfattningen av kontrollerna kan variera vid de olika gränsövergångarna och kontroller kommer endast att genomföras när det bedöms vara nödvändigt utifrån den rådande situationen”, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Morgan Johansson avböjer för tillfället en intervju, hälsar Sofie Rudh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet