Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdespolisen i Gamla stan i Stockholm, Mikael Ericsson, drar parallell till kända teorin: ”En fimp leder till hundra fimpar” Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT & SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen gillar nya skräplagen: “Skönt att kunna börja rapportera detta”

Uppdaterad
Publicerad

Att bötfälla personer som slänger ciggfimpar eller godispapper på gatan är sedan årsskiftet en av polisens nya arbetsuppgifter. Dock visar statistiken att liknande brott har låg prioritet på nationell nivå.

Redan 2011 blev det möjligt att få böter för att slänga större skräpföremål på marken. Men statistiken visar att endast 87 skräpböter delades ut under hela 2020.

– Jag vet att jag har rapporterat för det, men det är inte ofta det händer, säger Mikael Ericsson som är positiv till att han nu kan utdela skräpbot även för ringa nedskräpningsförseelse.

Mikael Ericsson är områdespolis i Gamla stan i Stockholm. Brottsproblematiken i det turisttäta området består till stor del av fickstölder, berättar han.

Men det ligger också mängder av ciggfimpar på marken. Han menar att det kommer dröja ett tag innan lagen kommer ha någon effekt.

– Vi kommer inte se någon skillnad direkt, men tids nog absolut.

Drar parallell till känd teori

I Gamla stan ligger en av Sveriges smalaste gator. Mikael Ericsson använder sig av husväggarna i den smala gränden för att beskriva en känd teori inom brottsprevention, Broken window-teorin. Ena väggen är fylld av klotter, den andra är nyrenoverad.

– Hamnar det ett klotter på den nyrenoverade väggen kommer det vara fullt inom en vecka. Samma sak gäller med skräp. Ligger det en fimp på marken kommer det vara hundratals inom ett par veckor, säger han och menar att oordning leder till än mer oordning, som i sin tur kan leda till grövre brottslighet.


2011 juli-december

261

2012

289

2013

229

2014

195

2015

151

2016

89

2017

101

2018

87

7

2019

103

2020

87

Källa: Rikspolisstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer