Foto: TT

Polisen varnar för bluffsamtal från Microsoft

Uppdaterad
Publicerad

Har du fått ett samtal från Microsoft som säger att du har ett virus? Lägg på luren. Polisen varnar för de bluffsamtalen som fortsätter att lura människor på pengar.

– Det är en bransch som har exploderat, säger Anders Olofsson på polisen bedrägerisektion.

Förra året fick polisen in över 2.000 anmälningar från människor som blivit uppringda av en engelsktalande person som hävdade att hen ringde från datorföretaget Microsoft och mot en avgift kan ta bort ett virus som ens dator ska ha drabbats av. Och samtalen fortsätter att strömma in till människor som riskerar att bli lurade. På olika nätforum diskuterar folk hur de blivit uppringda.

”För jävligt att de ringer i Microsofts namn och vill att man sätter sig uppkopplad med dem för att ta bort gömda virusfiler. Stoppa dem!”, skriver en utsatt på nätforumet telefonförsäljare.nu.

Indiska callcenter

Men de är inte helt lätt att stoppa telefonbluffarna, hävdar polisen, eftersom telefonsamtalen inte är från Sverige, även om det kan se ut som att de kommer från ett svenskt mobilnummer. Ofta talar personen med indisk brytning, uppger många av anmälarna och Anders Olofsson, kommissarie på polisens sektion för bedrägeriprevention, menar att samtalen ofta kommer från indiska callcenter.

– De som ringer upp är dåligt avlönade anställda på indiska callcenter och är inte alltid medvetna om att de bidrar till kriminell verksamhet. De säger att de ska ta bort virus på datorn och att man ska överlåta kontrollen av datorn till dem. Då går de in och rotar runt i den och tar en avgift för det. När man sedan uppger kontonummer så kan de dra avgiften på kortet, i bland flera gånger så det kan röra sig om flera tusen kronor, säger Anders Olofsson.

Har man riktig otur kan bedragarna också lyckas placera in skadlig kod i datorn för att sedan kunna hålla reda på när du loggar in på din bank och ordna en överföring från ditt konto, enligt Olofsson.

– Detta är ett ständigt problem och det är främst äldre som drabbas. Alla känner ju till Microsoft och man tänker att dem litar man ju på, säger Anders Olofsson.

Svårt att få till samverkan

Ofta kan dessa transaktioner stoppas av ens svenska bank och då görs en polisanmälan. Men polisen händer är ofta bundna när det kommer till att utreda de här brotten.

– Man kanske skickar en förfrågan till indiska polisen och sen får man han ett svar ett halvår senare och så har de missuppfattat det och så får man börja om igen. Det krävs internationella åtgärder och samverkan mellan länder för att kunna komma åt det här, säger Anders Olofsson.

Svenska polisen har fått frågor om problemet från internationellt håll men Olofsson tror att det dröjer innan en samverkan kan upprättas eftersom problemet inte är tillräckligt prioriterat. Hans råd till de drabbade är enkelt:

– Lägg bara på luren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.