Arkivbild. Poliser i Almedalen under politikerveckan 2014. Foto: TT

Polisen: Vi gör en tempouppväxling inför Almedalen

Publicerad

Det är valår och 50-årsjubileum för politikerveckan i Almedalen. Det gör att polisen satsar extra på säkerheten i år och återanvänder konceptet från förra året med drönare och särskild kameraövervakning.

Säkerheten är varje år en viktig fråga när landets politiker och opinionsbildare samlas på Gotland under Almedalsveckan. Men i år har polisen sett över sina resurser och förmågor ytterligare för att kunna anpassa sig till det extra tryck som väntas när det är valår – och i år är det dessutom 50-årsjubileum för politikerveckan. Kommenderingschef Annika Lindroth leder arbetet och berättar för SVT Nyheter att man i år har tagit i lite extra.

– Vi har så vi känner oss trygga och har också tagit ställning till det faktum att det är en ö och det är svårt att snabbt få dit resurser.

”En politikervecka, inte en polisvecka”

Samtidigt vill polisen, som brukligt, inte gå ut med något antal poliser man kommer att ha på plats.

– Men jag vill säga att det ska vara en politikervecka, inte en polisvecka. Det ska inte vara tre miljoner poliser på varje gata utan vi ska verka lite i det fördolda, säger Annika Lindroth, som blir kommenderingschef för polisinsatsen på Almedalen för tredje året i rad.

Förra året tog polisen för första gången in drönare och särskild kameraövervakning under Almedalsveckan, något man satsar på i år igen.

– Vi har förfinat det och sett att det ger en väldigt bra förmåga att utreda brott och identifiera såväl gärningsmän och målsägande, säger Annika Lindroth. 

Hela Gotland rapporterar också att skyddet för terrordåd utökas, bland annat med hjälp av rörliga stålpollare som ska hindra oönskade fordon från att ta sig in i folkmassorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet