Polisen: ”Vi måste ha noll döda som mål”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen satsar i år 304 miljoner kronor på att anställa 350 personer över hela landet, som ska arbeta med särskilt utsatta brottsoffer, däribland våld i nära relationer.

– Vi får mer resurser, vi har bättre metoder och vi har tryck i den här frågan, säger Varg Gyllander, som är samordnare för Initiativ Gryning vid Stockholmspolisen.

 I Stockholm kallas satsningen Initiativ Gryning, där har man satt upp en nollvision – ingen kvinna ska dödas av en närstående.

– Varje år ungefär mördas sex till sju kvinnor i Stockholm av en närstående. Vi måste ha noll döda som mål, säger Varg Gyllander.

– Det har varit svårt att få poliser att söka till BIN (Brott i nära relation). Orsaken till det vet jag inte, kanske att det är låg status, säger Peter Holmstedt vid polisen i Västberga.

Gängvåld prioriteras högre

Förra året släpptes en interngranskning av Polis- och Åklagarmyndigheten. Den visade på flera brister i hanteringen av ärenden som gäller våldsbrott i nära relationer och sexualbrott mot vuxna.

Skador dokumenteras sällan, få inledande förhör filmas och poliser vittnar om att gängvåld prioriteras högre. Samma år bestämde både Polismyndigheten och regeringen att polisens arbete mot särskilt utsatta brottsoffer, däribland våld i nära relationer, ska intensifieras.

– Det är en normförskjutning som vi måste komma till rätta med och det kommer ta tid. Gryning har fått på sig minst tio år på sig att förändra, säger Varg Gyllander.

Över 8 000 fall på ett år

De senaste åren har i genomsnitt 16 kvinnor om året i Sverige dödats av en man, som de haft en kärleksrelation till. Förra året anmäldes 8 500 fall av kvinnomisshandel i nära relation.

– Jag tror ändå att vi ganska snart, kanske inom ett år, kommer att se tendenser i rätt riktning, säger Varg Gyllander med anledning av att polisen nu får mer resurser för att bättre utreda våld i nära relationer.

Se hela reportaget i söndagens Agenda klockan 21:15 på SVT2 eller SVT Play.

Fakta: Polisens satsning på särskilt utsatta brottsoffer

Brott mot särskilt utsatta brottsoffer, däribland våld i nära relationer, har ökat kraftigt de senaste tre åren och få förundersökningar har lett till åtal.

Därför slås det fast i både regleringsbrevet från Regeringen och i Polismyndighetens verksamhetsplan från 2019 att polisen ska intensifiera sitt arbete gällande särskilt utsatta brottsoffer.

År 2020 får polisregionerna dela på 304 miljoner kronor för att anställa 350 personer, som att arbeta med de här frågorna. Främst civilanställda utredare och tekniker. Pengarna ska även gå utveckling av arbetsmetoder och till att bevis ska säkras vid ett tidigt skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.