Bilar som åker runt i byar och städer och spelar hög musik håller folk vakna om nätterna. Arkivbild från Älvdalen i Dalarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen vill få stopp för högljudda festbilar: ”Ska få konsekvens direkt”

Publicerad

Festnätter i bilar har stört boende i städer på flera håll i landet. Nu utreder en nationell grupp inom polisen ifall det behövs en lagändring för att få stopp på oväsendet. 

– Att kunna bötfälla på plats skulle ge oss handlingskraft, säger Maria Westby, kommunpolis i Arvika.

Inför sommaren införde polisen i Bergslagen en särskild kod för allt som rör störningar från bilar, till exempel buskörningar eller högljudd musik. Under sommarmånaderna juni-augusti upprättades 1073 störningsrapporter i länen Örebro, Värmland och Dalarna, visar en sammanställning som tidningen Hem och Hyra publicerat. Överlägset flest rapporter gjordes enligt sammanställningen i Arvika – 196 stycken. Tätorten hade alltså mer än två rapporter per natt, i genomsnitt. 

– Kommunen fick stänga ner större delar av stan, det var en av de sista utvägarna vi fick ta, säger Maria Westby.  

Vill ge böter på plats 

Sedan kommunens åtgärd om att stänga av gator i centrum har störningarna minskat. Men Maria Westby tror inte att det är en hållbar lösning på problemet.  

– Många blir påverkade av de avstängda vägarna. Att kunna bötfälla på plats skulle ge oss handlingskraft. Tilltron för polisen försämras om vi inte har de rätta verktygen. 

– Vi får bara avvisa, avlägsna eller omhänderta, det löser problemet för stunden. Men sen då? säger Maria Westby. 

Ser över möjlighet till lagändring 

Därför har polisen tillsatt en nationell arbetsgrupp som tillsammans med polisens nationella operativa avdelning, jurister och polisen i region Bergslagen ser över de lagar och förordningar som finns idag. Gruppen ska antingen ta fram en lösning på hur polisen kan arbeta med de lagar som finns, eller ett förslag till lagändring. Resultatet ska presenteras för rikspolischefen i slutet av året. 

Maria Westby hoppas att förslaget ska öppna för möjligheten att ge de högljudda festprissarna böter på plats.  

– Vi vill att handling ska få konsekvens direkt, men det handlar inte om att införa någon form av förbud, utan om vilka åtgärder som vi får ta till efter bedömning där och då, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.