Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens förslag om fotboja på HVB-placerade ungdomar. Foto: SVT/TT

Polisens förslag: Vill införa fotboja på HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen behöver börja ”tänka utanför boxen” för att lyckas få bukt på det gängkriminella våldet, anser Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef i Stockholm syd. Hans förslag är att införa elektroniska fotbojor på till exempel HVB-hem.

En 16-åring greps kort efter skjutningen i Tullinge där två kvinnor dödades. Pojken, som är känd hos polisen sedan flera år tillbaka, hade avvikt från ett HVB-hem tidigare i veckan.

– Vi ser att det här är ett mönster som upprepas, säger Max Åkerwall.

Stockholmspolisen får lägga mycket polisiära resurser på att hämta och fånga in samma personer, något som Åkerwall vill lyckas ändra på.

– Jag skulle hellre vilja prioritera de resurserna på att vara på fler platser i det förebyggande proaktiva arbetet, säger Max Åkerwall.

Att införa elektroniska fotbojor på HVB-hem skulle underlätta i arbetet, menar polisen.

Justitieministern positiv

Någon som ställer sig positiv till förslaget är justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det är uppenbart att vi måste hitta ett sätt att höja säkerheten på den här typen av boenden, men också få bättre koll på de farligaste ungdomarna, säger han under en intervju med TV4 Nyheterna.

Se den biträdande polisområdeschefen utveckla sitt förslag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.