”En liten promille av de som klickar sig vidare tror kanske att de har en chans att möta den här kvinnan på bilden” säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum. Foto: Simon Krona/SVT/pressbild

Polisens porrbotskritik mot Facebook: ”Måste agera fortare”

Uppdaterad
Publicerad

Facebook måste bli bättre på att upptäcka och ta bort porrbotar och andra fejkprofiler. Det menar kriminalkommisarie Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum.

Fejkprofiler som utger sig för att vara unga kvinnor skickar gillningar, kommentarer och vänförfrågningar på sociala medier – allt för att lura in dig i dyra abonnemang på skumma dejtingsajter.

Mörkertalet bland de som blir lurade av så kallade porrbotar är så gott som 100 procent. Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum har i alla fall inte hört talats om en enda anmälning.

– Hur många det är som drabbats vet vi inte eftersom att de som inte förlorat pengar inte anmäler och de som har förlorat pengar anmäler inte eftersom att de kanske skäms, säger han.

”Finns redan sidor som visar nakna kvinnor”

Men han tror inte att de som blir lurade är särskilt många.

– Porrbotarna lockar till sig en viss typ av människor som vill se vidare på det här, vilket för mig är helt oförståeligt då det redan finns en miljon sidor som visar nakna kvinnor. En liten promille av de som klickar sig vidare tror kanske att de har en chans att möta den här kvinnan på bilden.

Riktar kritik mot Facebook

Oavsett om det handlar om porrbotar eller fejkprofiler tycker Jan Olsson att Facebook och andra sociala medier måste bli bättre på att upptäcka och ta bort dem.

– De rensar bort ohyggliga mängder med falska konton. Men kan de göra det bättre? Ja, det är klart de kan. Vi har haft vågor med investeringsbedrägerier som omsätter sjuka pengar där busarna påstår att de kommer från TV4, att de är kändisar och så vidare. Där måste de agera fortare innan så många drabbas av den här typen av brott, säger Jan Olsson.

Förbjuder ”sex-emojis”

Facebook har tidigare kritiserats för att ha låtit fejkprofiler och desinformation cirkulera på deras plattformar, bland annat inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Sedan dess har företaget lovat på bättring och under perioden april-september 2019 rapporterade de att de tagit bort 3,2 miljarder fejkprofiler – dubbelt så många som samma period året innan.

Företaget har också förbjudit användning av emojis i sexuella syften – något som skulle kunna underlätta i filtreringen av porrbotar som ofta använder till exempel kamera- och persikoemojin tillsammans för att symbolisera nakenbilder.

Facebook: Vi lägger stora resurser på att stoppa dem

Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, svarar SVT Nyheter i ett mejl att de lägger stora resurser på att rensa bort porrbotar och andra fejkprofiler.

”Falska profiler är utgångspunkten för många olika typer av bedrägerier, men precis som med offline-bedrägerier är det svårt att säga något generellt om både motivation och ursprung. Men vår strategi är den samma: Som ni har lagt märke till tas de bort så snart som möjligt, och vi investerar stora resurser i det.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.