Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de olika åsikterna. Fredrik Sjöshult, kriminalkrönikör på Expressen och Dennis Martinsson, lektor i straffrätt vid Linneuniversitetet. Foto: SVT

Hemlig avlyssning: Polisens nya verktyg får både kritik och beröm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 oktober kommer polisen ha rätt att använda hemlig avlyssning – även om det saknas någon konkret brottsmisstanke. Det har efterfrågats av både polis- och åklagare, men har fått kritik av bland annat Svenska Advokatsamfundet.

Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i region Mitt, ser den nya lagen som ett intressant verktyg i bekämpningen av kriminella nätverk.

– Tidigare har vi varit tvungna att ha direkt konkreta misstankar, nu kommer vi ha betydligt lägre grad av misstanke.

De tvångsmedel som kan vara aktuella är exempelvis avlyssning av mobiltelefoner, avläsning av hemlig datatrafik och inhämtningar av människors positioner, men även kameraövervakning och avlyssning av utrymmen.

Poljarevius understryker att avlyssningarna fortsatt kommer att beslutas av domstol.

– Om vi får rätt träff kan det här bli väldigt väldigt bra tror jag.

”Långt steg”

Fredrik Sjöshult, kriminalkrönikör på Expressen, är positiv till lagändringen och poängterar att det inte kommer att kunna göras hur som helst.

– Det måste finnas en misstanke om ett brott och en person som man misstänker vara ledande i detta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Dennis Martinsson, lektor i straffrätt, tycker däremot att det är en alltför långtgående åtgärd.

– Förebyggande åtgärder har hittills bara kunnat användas väldigt allvarlig brottslighet, som terror och annat. Men nu överför de verktygen till någon som är löst kopplad till en grupp och kan tänkas begå ett brott. Det är ett ganska långt steg.

Hör mer av diskussionen om lagändringen i spelaren ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.