Polisens skjututbildning kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Polisens vapenanvändning och konflikthantering har debatterats flitigt sedan dödskjutningen av Eric Torell med Downs syndrom förra sommaren. I en rapport kritiseras polisens skjututbildning, bland annat för att träna mer för terror än för vardagshändelser.

De senaste tio åren har 22 personer skjutits till döds av polisen enligt SVT:s kartläggning. Under förra året skedde sex dödsskjutningar. Polisforskaren Stefan Holgersson har i rapporten ”Sätta hårt mot hårt” studerat polisen förmåga att hantera konflikter och användning av våld. Han är kritisk mot att polisen alltför mycket fokuserat på extrema händelser när det gäller internutbildningen:

– Skillnaden är att man har satsat mer på att utbilda på offensiva ingripanden, hantera pågående dödligt våld och terror och inte vardagshändelser. De har fått stå tillbaka, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Eric Torell

Det här kan vara en av förklaringarna till att antalet dödskjutningar av polisen ökat, menar han.

Skolskjutningar ledde till ny inriktning på utbildningen

Stefan Hector, chef för operativa enheten för NOA, menar att det varit nödvändigt att träna mer offensiva ingripanden som pågående dödligt våld och terrorhändelser.

– Någonstans runt millennieskiftet så hade vi en serie skolskjutningar i USA. Lärdomen därifrån var att den gamla doktrinen, att spärra av, frysa läget, förhandla och låt läget tala för sig fungerade inte. Det ledde till att gärningsmännen kunde fortsätta dödandet av skolbarn i det här fallet, säger Stefan Hector.

Övar inte på skott på benet

Stefan Holgersson riktar i sin rapport kritik mot polisens kompetensprov.

– Det finns regler att man skall skjuta mot ben och varningsskott och där kan man titta på hur kompetensprovet är utformat. I kompetensprovet får man ju underkänt om man skjuter i benet eller ett varningsskott. Man övar inte ett enda skott i benet på kompetensprovet som alla skall göra varje år, säger Stefan Holgersson.

– Det är inte lätt att skjuta pistol, det är påtagligt svårt. Att skjuta på något som rör sig är ännu svårare och att skjuta på ben som är en mindre del av kroppen är kort sagt lättare sagt än gjort. Man kan sträva efter det men det är långt ifrån säkert att man kan åstadkomma det, säger Stefan Hector chef för operativa enheten för NOA.

”Inte en enda mörkerskjutning”

Stefan Holgersson tar också upp vapenhanteringen under polisutbildningen i sin rapport:

– Många studenter och aspiranter som jag intervjuat har pekat på att de har haft en enda mörkerskjutning under hela utbildningen. Man har inte stoppat en bil i mörker med farlig person en enda gång under utbildningen var det andra som sade, säger han.

Polismyndigheten lever inte upp till minimikravet för internutbildning i vålds- och konflikthantering, enligt Stefan Holgersson.

– Man inte har haft tillräckligt mycket tid, man inte har haft det innehåll som är önskvärt och att de som varit instruktörer inte har fått den support och stöttning som de borde ha fått eftersom de har en viktig roll, säger Stefan Holgersson.

Stefan Hector menar att polisen fortfarande dras med problem efter omorganisationen.

– Vi genomförde polisreformen till en myndighet 2015 men jag skulle säga att vi inte är klara än. De svårigheter som vi ser att utbilda poliser 48 timmar är omständigheter som vi ännu inte riktigt fått ordning på. Vi har helt enkelt inte fått förutsättningarna för det, säger Stefan Hector chef för operativa enheten för NOA.

På fredag kommer besked om det väcks åtal mot poliserna som sköt ihjäl Eric Torell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet