Foto: TT

Polisens storsatsning: Övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Polisen storsatsar på högteknologiska övervakningskameror. Syftet är att bland annat avstyra terrordåd, skottlossningar och sexuella övergrepp.

Fasta och rörliga kameror ska i kombination hjälpa polisen. De sistnämnda kan exempelvis placeras på fordon, uniformer eller drönare, skriver Dagens Nyheter.

Ska bli modernt

Myndigheten använder sig av övervakningskameror i dag men systemen håller inte en jämn och tillräckligt hög kvalitet och är inte kompatibla.

– När vi nu blivit en gemensam myndighet är det hög tid att vi får modern teknik överallt, säger polisinspektör Joakim Söderström vid Utvecklingscentrum Stockholm, som leder utvecklingsarbetet.

Avancerat system

Tanken är att det nya systemet även ska tillåta digital bildanalys med hjälp av olika datorprogram.

– Det kan handla om allt ifrån igenkänning av ansikten och fordon till att systemet larmar om att en person har ställt ifrån sig ett föremål på en viss typ av plats. Det finns även möjlighet att ansluta sensorer som reagerar på skottlossning eller glaskross, säger Söderström.

Övervakningskameror får inte monteras var som helst, det regleras genom lagstiftning till skydd för medborgarnas personliga integritet. För att polisen ska få tillstånd för övervakning av en allmän plats krävs det i regel att myndigheten kan visa att platsen är särskilt drabbad av brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer