Psykologen Niklas Laninge tror inte att regeringens corona-sms kommer ha någon större effekt. Hör varför i klippet ovan.

Polisens varning inför corona-smsen – risk för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

På måndag plingar det till i 22 miljoner mobiler när Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap via ett mass-sms informerar om de nya nationella råden. Men det finns en risk för att idén om ett massutskick kan komma att inspirera bedragare, varnar Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisen, som råder att aldrig klicka på länkar.

– Pandemin gör det så mycket enklare att vilseleda människor, säger han.

Informationen från Folkhälsomyndigheten samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att skickas ut i samband med måndagens nya nationella råd, meddelade regeringen på fredagen.

Samtidigt finns det en risk för att bedragare utnyttjar tillfället och skickar falska sms för att lura människor, enligt Jan Olsson, kriminalkomissarie vid polisens nationella bedrägericentrum.

– Vi har sett att bedragare använder sig av pandemin och människors törst efter information, säger han.

Det är något som också syns i statistiken. Hittills i år har anmälningarna om bedrägerier via internet, så kallat nätfiske, ökat med över 700 procent jämfört med i fjol, enligt Olsson.

”Lätt att vara efterklok”

Bedrägeriexperten säger att det är svårt att bedöma hur pass stor risken är för att statistiken ökar ytterligare på måndag, men enligt Olsson kan bedragare ha låtit sig ha inspirerats av idén om ett massutskick, i och med att regeringen meddelade tilltaget i förväg.

– Det här är jätteknöligt och det är lätt att vara efterklok, allt bra du gör kan användas till något negativt. Problemet är om folk förväntar sig ett sms och det också kommer ett sådant som är falskt, då är det inte bra.

– Men jag skulle ändå säga att riskerna är små och vinsterna av informationen stora.

Budskapet i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Folkhälsomyndighetens sms kommer att vara kort och koncist, utan några klickbara länkar. Det tyder på att myndigheterna har gjort sin hemläxa för att minska risken för bedrägerier, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

– Jag har svårt att tänka mig vad man skulle kunna göra mer för att minska risken. Vi har sett mängder av bedrägeriförsök i pandemins spår, men det här tycker jag inte förändrar riskbilden, säger hon.

Rådet: Klicka inte på länkar

Enligt Eklund Löwinder finns det även fördelar i att regeringen i förväg aviserade att meddelandet kommer att skickas ut.

– Det kan minska oron. Vi människor tycker inte om överraskningar.

Sms:et kommer att ha ”MSB och Fohm” som avsändare, men generellt ska man ändå vara misstänksam när man får sms från myndigheter, råder Jan Olsson.

– Kontrollera vad det finns för information på deras ordinarie hemsidor och klicka inte på några länkar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.