• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Inrikesminister Mikael Damberg och digitaliseringsminister Anders Ygeman under fredagens pressträff om sms-utskick. Foto: Jessica Gow/TT

Corona-sms ska sprida information till hela Sveriges befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 14 december skärps de nationella råd som alltså gäller hela landet. Individen får ett större ansvar att minska smittspridningen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S). Genom ett sms-utskick ska informationen kunna nå ut till en stor del av befolkningen på ett effektivt sätt, enligt inrikesministern.

– Myndigheternas råd är inte några allmänna tips. De ska följas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) och Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att gemensamt ta fram och samordna ett sms-utskick. De fyra största teleoperatörerna kommer att bistå regeringen i denna insats, uppger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

22 miljoner abonnemang

Det handlar om 22 miljoner abonnemang.

– Kan vi rädda ett enda liv genom att göra detta, så är det värt det, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB ber allmänheten om hjälp att använda sina språkkunskaper för att berätta för nära och kära vad det står i sms:et.

Sms:et kommer att lyda:

”Information från myndigheterna.

Följ de nya, skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen krisinformation.”

Som avsändare kommer det inte att vara något telefonnummer, istället kommer det att stå ”MSB och Fohm”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.