Tegnell: Tittar på nationella råd för helgdagarna

Uppdaterad
Publicerad

De allmänna råden för Skåne och Uppsala förlängs till den 13 december. Nu öppnar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten för att de lokala råden därefter kan försvinna.

– I stället ska vi då försöka komma med nationella råd inför julhelgen, säger han.

Folkhälsomyndigheten rapporterade på tisdagen 61 nya dödsfall och 15 084 nya bekräftade smittofall i Sverige sedan i fredags. Samtidigt som smittan ökar allt mer igen i Sverige verkar det nu ljusna något i Europa.

– Det börjar lugna ner sig i Europa. Man kan se på enskilda länder med stor ökning tidigt under hösten att det börjar plana av. Vi hoppas att den utvecklingen fortsätter även om det är alldeles för tidigt att säga, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

”Beror på hur duktiga vi är”

Men om Sverige kan följa samma mönster är för tidigt att svara på menar Tegnell.

– Det verkar som att många länder följer ett liknande mönster under hösten, med snabb uppgång som sedan mattas av och går över i en nedgång. Om även Sverige kommer att följa det här mönstret och hur långsamt eller fort det kommer att gå är jättesvårt att bedöma. Det beror helt och hållet på hur duktiga vi är på att följa de rekommendationer vi går ut med.

Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att man förlänger de allmänna råden i Uppsala och Skåne, som var först ut med att få särskilda råd, till den 13 december i de båda regionerna. Det innebär att endast en region i Sverige i nuläget inte omfattas av skärpta coronaråd – Jämtland Härjedalen.

Kan bli nationella råd

Men Folkhälsomyndigheten har samtidigt ambitionen att avsluta alla lokala allmänna råd till den 13 december. Tanken är då i stället att presentera nationella råd under jul- och nyårshelgerna, då en hel del resande mellan olika regioner väntas.

– I stället ska vi då försöka komma med nationella råd då vi förstår att det blir väldigt svårt att förstå exakt vilka råd som gäller annars. Vi kommer att återkomma till det när det kommer lite närmare i tid, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet