Foto: TT

Poliser anmälda för mutbrott efter upphandling av pass

Uppdaterad
Publicerad

Under en upphandling av svenska pass, värd över 700 miljoner kronor, hade polisens representanter mycket nära kontakt med bolaget som vann affären, rapporterar Dagens Nyheter. Polismyndigheten har nu gjort en anmälan om mutbrott.

Under våren 2017 upphandlade polismyndigheten tillverkningen av nya svenska pass och tillhörande IT-system. Det nya avtalet som gick till AB Svenska Pass startar hösten 2018 och är värt ungefär 736 miljoner kronor.

Dagens nyheter avslöjade under torsdagen att två poliser som varit med och upphandlat affären hade mycket nära kontakt med leverantören. Tidningen har tagit del av mejlkonversationer mellan bolagets representanter och två poliser.

LÄS MER: Polisen varnar för falska sms

Bolaget bokar hotell och flyg till poliserna

I mejlkonversationerna framgår det att poliserna och bolagets anställa planerar gemensamma middagar och åker på konferenser ihop. Under den pågående upphandlingen åkte de till Helsingfors tillsammans – bolaget bokar hotell och flygbiljetter åt de två poliserna.

Innan de ska åka mejlar bolagets representant till en av poliserna.

”Du och jag kan väl höras av under dagen så vi kan ha sällskap ut till Arlanda” skriver hen.

Programmet i Helsingfors är två timmar workshop och lunch. För kvällen planerar man en kräftskiva på en restaurang.

LÄS MER: Regeringen lägger 700 miljoner på polisen

Nyckelroller i upphandlingen

Kort därefter hör bolaget av sig igen – de planerar en middag tillsammans med en av poliserna i Stockholm och bokar ett hotellrum till honom. I ett senare mejl återkommer bolaget med en annan bokning på samma restaurang, den ursprungliga middagen tycks ha skjutits upp.

”... vi ses på Hotell Waterfront vid 18-tiden för en drink innan middagen”, skriver företagets representant till polisen.

Det två poliserna ska enligt DN haft direkta nyckelroller under upphandlingen av de nya svenska passen.

Några dagar efter att upphandlingen blev klar skickar leverantören ett nytt mejl till poliserna.

”Skulle det passa herrarna att äta en bit mat torsdagen den 18 maj på kvällen?”.

Båda poliserna svarar ”Ja, tack”.

LÄS MER: Polisen: Lägga ut bilder på inbrottstjuvar kan vara olagligt

Polismyndigheten har anmält poliserna

Polismyndigheten har upprättat en anmälan mot de två poliserna efter att de fått uppgifter från en journalist om att poliserna ska ha deltagit i otillbörliga middagar i samband med upphandlingen.

– Anmälan är upprättad i enlighet med gällande rutiner. Med anledning av anmälan är jag förhindrad att kommentera ärendet då det råder förundersökningssekretess, säger Karl Holm i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Fler och fler problemområden där polisen motarbetas

”Det är inte normalt inom det offentliga”

Andrea Sundstrand är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet med inriktning på offentlig upphandling. Hon menar att relationen mellan poliserna och leverantören hör till det ovanliga.

– Det är inte normalt inom det offentliga, tvärtom är det så att generellt sett är upphandlare väldigt försiktiga med att ha för nära kontakter med sina leverantörer. Det här skulle jag se som ett undantag, säger hon.

Hon understryker att kontakterna mellan upphandlaren och leverantören ska vara affärsmässiga.

– Alla leverantörer ska behandlas lika och man måste vara objektiv som offentlig upphandlare. När det gäller offentlig upphandling är det viktigt att upphandlare kan dra en gräns och behandla alla potentiella leverantörer lika. Det är viktigt att det går rätt till eftersom de handlar för våra skattemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.