Poliser på Ekobrottsmyndigheten tränas på att avvärja ett knivangrepp i samband med en husrannsakan. Foto: SVT

Poliser tränas för skolattacker

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare så handlade polisers fortbildning mest om skjutövningar. Men efter att världen och samhället har förändrats, till exempel efter flera skolskjutningar i USA, har den svenska polisens utbildning fortlöpande gjorts om.

– Samhället förändras och vi måste förändras efter det. Det finns inget rätt eller fel utan man måste bedöma varje situation för varje tillfälle, men det gäller att vara mentalt förberedd, säger Thomas Windahl, kommissarie och chef för taktikgruppen inom region Stockholm till SVT Nyheter.

Den nya fortbildningen antogs 2005 men det är de tre sista åren som poliser utbildats på de nya rutinerna.

– Vi försöker se in i kristallkulan för att träna poliserna och för att de ska vara beredda på olika situationer. Vi har haft en inriktning på våld i publika miljöer, inte bara på skolor men även köpcenter, säger Thomas Windahl.

Gäller att fatta snabba beslut

När SVT Nyheter är med på utbildningen så är det poliser från Ekobrottsmyndigheten som tränas. De tror att övningen går ut på att göra en husrannsakan hos en ekobrottsling, men helt plötsligt så kommer två skrikande tjejer ur en angränsande byggnad och skriker att en person med kniv håller på att döda deras kompisar på skolan.

– Är det viktigast att vårda de skadade på platsen eller ska poliserna istället fokusera på att slå ut gärningsmannen? Det är frågor som man snabbt måste ta beslut om, säger Thomas Windahl.

”Viktig övning”

Kajsa Johansson är utredare vid Ekobrottsmyndigheten och en av poliserna som är med på utbildningen.

– Det är väldigt svårt de första sekunderna för man tror att man ramlat in i en annan övning, för det är så skiljt från förutsättningarna vi fick innan övningen. Men sen gick det fort att sätta sig in i fallet och lösa händelsen, säger Kajsa Johansson.

Var övningen realistiskt?

– Ja väldigt realistiskt.

”Kan inträffa för varje polis”

Ekobrottsutredaren Magnus, som på grund av sitt jobb inte vill nämna sitt efternamn, var med på samma övning och tycker att  den var bra.

– Jag tycker den var en mycket viktig övning, för det är sådana här händelser som kan inträffa för varje polis. Att man råkar hamna i en allvarlig händelse då man är ute på ett helt annat uppdrag, säger Magnus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer