Aktivister målade på Oljetankern Zircone utanför Gotland. Foto: Greenpeace

Polisinsats på Gotland – aktivister vid oljefartyg

Uppdaterad
Publicerad

En miljöorganisation tog sig under fredagen ut till oljetankern Zircone som förser den ryska skuggflottan med bränsle. Polisen och Kustbevakningen var också på plats för att utreda eventuell skadegörelse.

Miljöaktivister från Greenpeace utförde under fredagen en aktion mot det lettiska företaget Fastbunkerings oljetanker.

Enligt bilder från platsen så har aktivisterna målat färg på fartyget, i form av texten ”Oil fuels war”.

– Vi har poliser på plats som arbetar med det här tillsammans med Kustbevakningen. Vi utreder om skadegörelse har skett vid ett fartyg utanför Gotland, säger Per Fahlström presstalesperson på Polisens regionledningscentral till SVT under fredagen.

Polisen undersöker nu om aktionen skett på svenskt eller internationellt vatten vilket är avgörande för deras möjligheter att utreda brott.

– En anmälan om skadegörelse kommer upprättas, vi nåddes av det här ärendet för en liten stund sedan så det återstår en del att utreda, säger Per Fahlström.

Säljer bränsle till ryska skuggflottan

SVT Nyheter har under den gångna veckan publicerat en granskning av fartyget Zircone och bolaget Fastbunkerings verksamhet.

Oljetankern säljer bränsle till förbipasserande fartyg och enligt öppen satellitdata är nästan alla fartyg som köper tjänsterna på väg till eller från ryska östersjöhamnar.

Granskningen visar att merparten av fartygen hör till den ryska så kallade skuggflottan, som består av äldre och ofta miljöfarliga fartyg som är involverade i Rysslands oljehandel för att kringgå västvärldens sanktioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en tickande miljöbomb”. Hör forskaren Henrik Wachtmeister om ryska fartygen som tankas utanför Gotland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.