Inrikesminister Mikael Damberg menar att Dan Eliasson missbedömde situationen när han reste till Kanarieöarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Damberg: ”Dan Eliasson missbedömde situationen”

Uppdaterad
Publicerad

MSB-chefen Dan Eliasson missbedömde hur stora konsekvenser hans resa till Kanarieöarna mitt under pandemin skulle få menar inrikesministern.

– Vi hade ett möte tidigare i dag, jag lyssnade på honom och delar hans bedömning, säger Mikael Damberg till SVT.

Dan Eliasson avgår efter den massiva kritiken som riktas mot att han som chef för MSB, valde att resa till Kanarieöarna under julen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att han delar uppfattningen om att Dan Eliasson måste avgå eftersom han inte längre kan fullgöra sitt uppdrag på grund av kritiken mot honom. Regeringen har godkänt hans begäran och Eliasson får som brukligt en tjänst inom regeringskansliet med nya arbetsuppgifter och bibehållen lön.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, säger Damberg till SVT.

Tycker du att kritiken varit rättvis?

– Vi som är i ställning och makt måste vara med om att granskas. Man tyckte att han sa en sak och gjorde en annan sak. Jag kan inte alla hans privata argument för detta men konstaterar att han nog missbedömde situationen och det ledde till kraftfulla konsekvenser, säger Damberg.

Lööf: ”Enda rimliga”

Flera partiledare välkomnar beskedet om avgången. Annie Lööf skriver på  Twitter:

”Enda rimliga beslutet. Myndighetschefen med ansvar för nationell krisberedskap måste föregå med gott exempel och följa de rekommendationer som finns.”

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar också beslutet.

”Det här var verkligen inte en dag för tidigt” skriver han.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver i ett inlägg på Facebook att ”givet omständigheterna är det ett rimligt beslut” att Eliasson begäran om att få lämna sin tjänst. Vänsterpartiets ledare håller med.

”Bra beslut. Eliasson skadade förtroendet för myndighetens arbete. Många kämpar och sliter för att överleva pandemin. Då behöver myndighetschefer också visa att dom gör sitt bästa och förstår allvaret”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

Krävt avgång

Under de senaste dagarna har kritiken mot Eliassons agerande ökat och krav på avgång har väckts av M-ledaren Ulf Kristersson och KD:s Ebba Busch. Kristersson har sagt att M planerar att agera för att kalla Eliasson till justiteutskottet om han inte avgår.

”Det var ett nödvändigt besked. Den operativa chefen för svensk krisberedskap kan inte predika för andra att de ska avstå från nästan allting, men själv resa utomlands på semester, och lämna landet när krisen blir värre”, säger Kristersson i en skriftlig kommentar till TT.

Se sändningen där inrikesminister Mikael Damberg medverkar i sin helhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.