Annika Billström (S) och Kristina Axén Olin (M). Foto: Scanpix

Politikernas knep för att få ut pension

Uppdaterad
Publicerad

Före detta kommunpolitiker kan få hundratusentals kronor i pension, samtidigt som de jobbar. Åtminstone om de jobbar via ett bolag och ge sig själv aktieutdelning istället för lön. De senaste åren har en femtedel av politikerna med högst pension samtidigt tagit ut vinst från sina egna bolag.

SVT berättade i går om kommunpolitikernas guldkantade pensioner. Reglerna gör att man kan få hundratusentals kronor om året efter avslutat uppdrag.

Om politikern tar ett nytt jobb och får lön minskas pensionen. Däremot minskas den inte av inkomster från aktieutdelning. Därför kan politikern i praktiken jobba vidare genom ett eget aktiebolag utan att bli av med pensionen.

SVT granskar politikers pensioner

Stockholms förra finansborgarråd Kristina Axén Olin (M) är en av de tidigare politiker som startat eget bolag. Förra året fick hon 550.000 kronor i pension. Samtidigt beslutade hon att dela ut 190.000 i vinst från sitt eget bolag till sig själv.

Och på det sättet slapp hon gå miste om pensionspengar och kunde jobba samtidigt.

– Jag vet att många som jag känner, före detta politiker, riksdagsledamöter och ministrar, startar bolag och gör det som vi är bra på. Alltså föreläser, som jag själv gör, säger Kristina Axén Olin till SVT.

Tror du att man ger aktieutdelning till sig själv för att slippa minska sin pension eller tänker man bara inte på det?

– Jag tror att det är både och, säger hon.

Kristina Axén Olin menar att det kan vara bra att göra på det här sättet då företaget är nystartat, och expolitikern är osäker på om affärsidén kommer att hålla.

Och hon är inte ensam om den här lösningen. Bland de expolitiker som fick högst visstidspension från kommunen förra året så har var femte nyligen plockat ut utdelning ur sitt aktiebolag, samtidigt som han fått pension.

Ytterligare tre personer har egna aktiebolag, men har inte tagit ut någon utdelning från det.

Tittar man på årets siffror ser det likadant ut. Bland de 20 som fick högst pension i september har en femtedel tagit ut vinst från egna aktiebolag. Det rör sig delvis om samma personer som förra året.

Plockar ut aktieutdelning

Stockholms före detta finansborgarråd Annika Billström (S) fick 580.000 kronor i pension år 2010. Samma år tog hon ut 355.000 i aktieutdelning från det egna bolaget. Nu har hon ändrat sitt upplägg, men för SVT vill hon inte kommentera varför.

Den tidigare Hässleholmspolitikern Bo-Anders Thornberg (M) driver flera företag, bland annat en mäklarfirma. Där sitter han i styrelsen och finns med bland medarbeterna.

Men trots goda vinster ger inte sig själv någon lön. Däremot fick han 260.000 kronor i aktieutdelning bara från mäklarfirman förra året. Och 440.000 kronor i pension från kommunen.

”Jag bara hjälper dem så smått”

Men Bo-Anders Thornberg tycker inte att han arbetar.

– Nej, det gör jag inte. Jag mäklar inte, jag bara hjälper dem så smått, säger han till SVT Sydnytt.

Dagens politiker i Hässleholm håller inte med.

– Det råder ingen tvekan om att han jobbar aktivt i sina företag, sedan kan jag inte bedöma hur mycket. Då borde man i alla fall i min värld ta ut lön för att man jobbar aktivt, säger Lars Göran Wiberg (C) förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm, om Bo-Anders Thornbergs verksamhet.

Har inte rapporterat in inkomstuppgifter

I dag jobbar Kristina Axén Olin bland annat i flera bolagsstyrelser. Men om hon får rätt pension vet man inte i Stockholm stadshus. Källor där uppger för SVT att hon är den enda före detta politikern i Stockholm som inte rapporterar in sina inkomstuppgifter. Till SVT säger Kristina Axén Olin att hon tidigare inte haft något att rapportera.

– Nu finns det, de senaste två månaderna. Så det här kvartalet kommer jag att rapportera in, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet