Politikerskydd kostar kvarts miljard

Publicerad

Skyddet för landets toppolitiker kostar en kvarts miljard kronor om året.

Kostnaderna har skjutit i höjden de senaste åren och livvakterna mer än fördubblats.

TT har kartlagt kostnaderna för skyddet av riksdagsledamöter och regering. Prislapparna hos Säkerhetspolisen, regeringskansliet och riksdagen blev sammanlagt 238 miljoner kronor under 2009.

Det innebär drygt 600.000 kronor per politiker om man räknar in alla riksdagsledamöter, ministrar och ett antal statssekreterare. Men då ingår inte investeringar som skottsäkert glas, larmanordningar eller till exempel metalldetektorer.

Kostnaden kan komma att stiga ytterligare, eftersom Sverigedemokraternas intåg i riksdagen inneburit mer jobb för Säpos personskyddsenhet.

Livvakter och chaufförer
På Säpo har mycket hänt sedan mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003. Då arbetade 80-90 personer på personskyddsenheten, cirka 60 av dem var livvakter.

I dag har enheten 220 anställda. Där ingår 140 livvakter, handläggare och specialutbildade säkerhetschaufförer som framförallt kör statsråd.

Politikernas livvakter med stödfunktioner kostade 2009 cirka 140 miljoner kronor. Då är inte skyddet runt kungafamiljen på 60 miljoner kronor årligen inräknat.

Larm och rådgivning
Säpo har inte bara ökat sin personskyddsstyrka, utan också utvecklat sina arbetsmetoder sedan 2003.

-Vi har en stege av åtgärder på olika nivåer att ta till i dag, säger biträdande enhetschef Örjan Ström.

Högst upp på stegen är livvakter. Det är dock bara ett mindre antal, vissa ministrar och partiledare, som nästan ständigt har livvaktsskydd.

Andra politiker får livvakter tillfälligt, beroende på hotbilder och på var de befinner sig. Personskyddet kan också bestå av att transporter sköts av Säpos säkerhetschaufförer, larm i hemmet eller rådgivning till politiker om hur de ska bete sig för att minska risker.

De nya flexibla arbetsmetoderna, där skyddet anpassas till situationen, kräver nära samarbete mellan Säpo, politikernas staber, och riksdagens säkerhetsavdelning bland annat för utbyte av resplaner.

Örjan Ström bedömer att det svenska skyddet för landets toppolitiker sannolikt är mer kostnadseffektiv än i länder som USA, där skyddet ständigt är på samma nivå.

Som vid EU
Riksdagen har på senare år förstärkt bevakningen av entréer och partikanslier. Ordningsvakter har uppgraderats till skyddsvakter.

Riksdagen gör numera egna säkerhetsanalyser. Alla som vill lyssna på debatter måste gå igenom metalldetektorer. Samtidigt får inte öppenheten inskränkas alltför mycket. Säkerhetschefen Lennart Gustafsson bedömer att säkerheten ligger i nivå med till exempel den vid EU-parlamentet.

-Ett återkommande problem är psykiskt instabila personer, som har en onormal fixering, de dras till byggnader där beslut tas, säger han.
Enkäter visar att 82 procent av riksdagsledamöterna tycker att säkerheten i dag är på en lämplig nivå.

TT

Priset för skydd av politikerna

Visa

Så här fördelade sig kostnaderna för skydd av våra politiker under 2009, i miljoner kronor:

Riksdagen;23,4;
Regeringen;74,4;
Säpos livvakter;140;

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer