Politisk satir ska lotsa väljarna inför valet

Publicerad

Det finns för lite humor i svensk politik. Det anser runt hälften av de svenska väljarna, visar en färsk undersökning. Så inför det stundande valet satsar SVT på politisk satir.

SVT:s Elfte timmen är ett nyhetsprogram som dagligen, med humorns hjälp, ska lotsa väljarna genom valrörelsen.

-Genom att göra humor och vara elak är man respektlös och det visar på trovärdighet. Att vara ödmjuk inför makten bygger inte trovärdighet, säger Peter Settman, programledare för Elfte timmen.

Strax efter valet sänds även den nyproducerade tv-serien Starke man – en berättelse om ett krisande kommunalråd men en medfödd talang för tvivelaktiga beslut.

”Skoj är tingeltangel”
Annars är det tunt med politisk satir i svensk media. Enstaka försök har gjorts, men satiren tycks aldrig ha blivit en naturlig del av det politiska samtalet.

-Vi har en lång tradition i Sverige av att ta allt så allvarligt. Skoj är lika med tingeltangel och sånt man gör på helgen, säger Peter Settman.

”Demokrati i sin bästa form”
Det enda politiska satirprogram som överlevt genom åren är Sveriges Radios Public Service som snart firar 10-årsjubileum.

-Jag tror att svensken i sitt kynne är benägen att vara mycket mer rädd för konflikter än kanske engelsmannen eller fransmannen, vilket gör att vi kanske litar mer på staten och inte i samma utsträckning behöver ha en satirisk blick, säger Rachel Mohlin, imitatör på Public Service.

-Att kunna skämta om och kritisera makten är ett tecken på vitalitet. Det är demokrati i sin bästa form, säger Rachel Mohlin.

Agenda
Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer