Tomas Tobé (M), partisekreterare, debatterar i Agenda med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Politisk strid om betyg i fyran

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli politisk strid om betygen trots att nästan alla partier talar om samförstånd i skolpolitiken.

I måndags skrev utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tillsammans med sina två ministerkolleger vid utbildningsdepartementet en debattartikel i Dagens Nyheter under rubriken ”Vi måste bli överens om grunderna för skolpolitiken”.

Enligt de tre artikelförfattarna har överkommelsen i december mellan regeringen och Alliansen skapat förutsättningar för samförstånd också om skolpolitiken.

I fredags skrev Alliansens skolpolitiska företrädare i samma tidning att de också gärna vill samarbeta om skolan.

Men trots allt tal om samarbete visar det sig att det kommer att bli strid om skolan, nämligen om betyg i årskurs fyra. Alliansen vill, liksom Sverigedemoikraterna, ha betyg från fyran medan regeringen tycker att det räcker med att eleverna får sina första betyg från och med sjätte klass.

Remissinstanser säger nej

I torsdags kom remissvaren på utredningsförslagen om sänkt betygspremiär som skickades ut av alliansregeringen i höstas. Det visar sig att 34 av 44 remissinstanser säger nej till betyg från och med årskurs fyra.

Bland dem som är skeptiska finns tunga instanser som Skolinspektionen, Skolverket, lärosäten och de båda lärarfacken. Invändningarna handlar bland annat om att effekterna av den senaste ändringen, betyg i årskurs 6, ännu inte studerats.

Signal till föräldrar

Men Alliansen tänker driva frågan vidare. Christer Nylander, Folkpartiets skolpolitiska talesperson, säger att frågan är viktig.

– Med betyg blir det ett helt annat kunskapsfokus i skolan. Dessutom ger det en tydlig signal hem till föräldrarna, säger han till TT.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) hoppas att Alliansen ska ta intryck av remissvaren.

– Om Alliansen väljer att införa betyg för tioåringar gör man det i samarbete med Sverigedemokraterna och mot lärarfacken och forskningen, säger han.

Debatt i Agenda

Ska vi ha betyg från och med fyran?

I Agenda i kväll debatterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) med Tomas Tobé (M), partisekreterare och tidigare skolpolitisk talesperson.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.