Efter uttalanden om Quickfalllet kallades Lambertz till samtal med Högsta domstolens ordförande Foto: Scanpix

HD-ordförande kallade Lambertz till samtal

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz får massiv kritik för att han som justitieråd ifrågasätter de friande domarna mot Sture Bergwall.
Men trots att HD:s ordförande nu oroas för domstolens rykte står Lambertz fast vid sin ståndpunkt.

Sture Bergwall har frikänts från de åtta mord han dömdes för under namnet Thomas Quick. De flesta är nu eniga om att han inte är någon seriemördare.

Lambertz utsätts nu för massiv kritik för att han öppet tycker annorlunda.

– En av de första sakerna man får lära sig i juridiken är att när domstolen har sagt sitt om vem som är skyldig eller inte skyldig ska man som domare acceptera det, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, till TT.

Eftersom Bergwall är friad i alla instanser ska han enligt Johansson betraktas som oskyldig.

Kräver avgång

På torsdagen kallade också Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen (HD), in Lambertz för ett samtal.

– Jag har sagt till honom att han får tänka på vad det här har för inverkan på Högsta domstolen och rättsväsendet i stort.

Hon ser inga problem i att Lambertz fortsätter att döma i HD men är bekymrad över att HD:s förtroende påverkas.

Även Maria Abrahamsson, moderat ledamot i domarnämnden, tycker att Lambertz skadar förtroendet för domarkåren. En lång rad domare faller in i kritikerkören.

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz, säger Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen i fackförbundet Jusek, till Dagens Nyheter.

Alenskär anser att justitierådet bör avgå.

Som justitiekansler (JK) granskade Lambertz 2006 morddomarna mot Bergwall och bedömde att de var korrekta. Bedömningen gjordes innan Bergwall tog tillbaka sina erkännanden 2008.

– Misstanken väcks om att han vill försvara sitt agerande som JK, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

”Folk kommer att inse”

Göran Lambertz själv – som inte har några planer på att avgå – tror att domarkollegerna inte förstått det viktigaste i hans kritik, att något så viktigt inte får kallas rättsskandal utan ”att det finns stöd för det”. Själv är han övertygad om att det inte är någon rättsskandal.

-Jag är inte så rädd att framstå som en rättshaverist. Jag gör helt enkelt det som jag tycker är riktigt. Det får jag stå ut med då, om folk tycker att det är fel. Jag är helt säker på att det är rätt, och jag tror att folk kommer att inse det också, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet