-Folk bokar långt i förväg, säger Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren i Stockholm.
Julen är en tid då familjerna samlas i hemmen för att umgås, men att gå ut för att äta sin lunch eller middag på julafton har också blivit en tradition för många.
Allt fler restauranger håller nu öppet den 24 december. Och på flera restauranger är det redan fullbokat.
-Många av våra gäster har sina barn boende utanför Stockholm eller utomlands. Då vill de äta middag och umgås med sin familj de timmarna som de har tillsammans i stället för att vara hemma i köket och jobba med julmaten, säger Abbe Ibrahim.
-Det är väldigt mycket tradition och många gäster som återkommer år från år, säger Maria Maruska, källarmästare på Grand Hotel i Stockholm.
Skönt slippa julstöket hemma
Ett alternativ till att äta julmiddagen på restaurangen är att tillbringa hela julhelgen på ett gästgiveri eller pensionat.
-Vi har gäster som återkommer varje år. De bokar för nästa år redan innan de lämnar oss, säger Christer Sandqvist vid Herrestad Gästis i Ystad.
Han berättar att det är övervägande äldre människor som firar julhelgen där.
-De tycker att det är skönt att slippa julstöket hemma.
TT