Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilde Lewin svarar på frågor om de kritiserade kinesiska shopping-sajterna. Foto: SVT

Populära appen Temu – stor risk för tvångsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska fastfashion-jätten Temu är idag den mest nedladdade appen i Sverige. Men det finns många frågetecken gällande hemsidan och andra liknande kinesiska shoppingsajter.

Allt fler svenskar väljer att vända sig till hemsidan Temu för att köpa olika saker. Den kinesiska shoppingsajten har ett brett sortiment och som kund kan man hitta nästan vad som helst. Det finns dock många som ställer sig kritiska till sajten och hur arbetsförhållanden ser ut i branschen.

Den kinesiska klädkedjan Shein har exempelvis tidigare varit i blåsväder där det rapporterats om tvångsarbete bland anställda.

Shein blev snabbt populär för sina extremt låga priser och sitt stora sortiment – men möttes även av stor kritik för sina arbetsförhållanden och miljöpåverkan.

Stor risk för tvångsarbete

Amerikanska lagstiftare varnar för att det finns en stor risk för att sakerna som köps från Temu är gjorda under tvångsarbete, skriver BBC. I sociala medier vittnar även kunder om att deras personuppgifter blivit kapade och spridits, efter de handlat på hemsidan.

I ett skriftligt svar till SVT skriver Temu att användning av tvångs-,straff- eller barnarbete är strängt förbjudet. Innan företag får lista produkter på Temu måste varje leverantör underteckna ett avtal där de lovar att följa lagar och regler på deras specifika marknader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.