Posten vill dra ned på sin brevservice

Uppdaterad
Publicerad

Posten vill slippa EU-kravet på daglig brevutdelning och att breven måste fram över en natt, eftersom det skickas allt färre brev. Det uppger Svenska Dagbladet.

EU:s postdirektiv löper ut 2008 och nu vill Posten att regeringen trycker på så att de ändras till Sveriges fördel.

Postens informationsdirektör Per Mossberg försäkrar dock att det inte är aktuellt att inom överskådlig tid försämra postservicen. -Vi vill bara ha handlingsfrihet om brevvolymerna fortsätter att sjunka, säger han.

Remissvar

Posten framför tankarna om försämrad postservice i ett remissvar som i veckan lämnats på Post- och kassaserviceutredningen. I remissvaret heter det att ”regeringen måste engagera sig för att EU i ett nytt eller reviderat postdirektiv tar hänsyn till de minskade brevvolymerna. Länderna måste få största möjliga frihet att själva bestämma om servicenivåer som utdelning varje dag och övernattbefordran.”

-Vi tycker att det är viktigt att Sverige har en handlingsfrihet att till exempel titta på övernattbefordran, alltså att man alltid ska dela ut brevet från den ena dagen till den andra. Kanske kan det få ta en dag till, säger Per Mossberg, informationsdirektör på Posten till SVT:s Aktuellt.

Bakgrunden är att kostnaderna för postutdelningen ökar kraftigt när brevmängden minskar. De senaste fem åren har den årliga minskningen varit 1,5 procent. Det innebär att Posten varje år tappar 165 miljoner kronor på adresserade försändelserna.

-När volymerna sjunker måste vi också sänka kostnaderna, för annars kommer kostnaderna per brev att bli orimligt hög, säger Mossberg.

De ökade kostnaderna har hittills mötts med rationaliseringar, däribland nedläggningar av brevterminaler, men det kan bara göras till en viss gräns. Portohöjningar på privatbrev kan vara att vänta, men Posten får i dagsläget inte höja mer än inflationen.

-Det vi tycker är att när hela vår marknad är konkurrensutsatt så bör vi också ha möjlighet att själva sätta priserna, säger Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.