Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Money talks” – Hör Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister, om COP27.

Pourmokhtari (L): Sveriges budskap är ”brådska”

Uppdaterad
Publicerad

Nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) kommer till klimatmötet COP27 med beskedet att Sverige ökar sina koldioxidutsläpp till följd av den minskade reduktionsplikten, som regeringen fattat beslut om.

– Det är så klart jobbigt att inte kunna visa skärpta resultat, säger hon i SVT Nyheters direktsändning.

Det går dåligt för världen att uppnå klimatmålen – men inte för EU. Det är budskapet som Sveriges miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari framför i SVT:s direktsändning med anledning av COP27 i Sharm-el-Sheikh.

Till COP27 kommer Sverige dessutom med beskedet att man ökar sina koldioxidutsläpp till följd av den minskade reduktionsplikten som regeringen fattat beslut om. Bidrag som får klimatpolitiska konsekvenser.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Sverige ökar sina utsläpp med 10 procent, känns det ansvarsfullt?

– Det är självklart inte bra att utsläppen ökar, säger hon och fortsätter:

– Lösningen på hela klimatkrisen är inte att dieseln är för dyr, utan att vi gör investeringar där vi ser att vi får långsiktiga effekter.

Pourmokthari riktar även en känga till medierna för hur bevakningen kring den minskade reduktionsplikten har sett ut och säger att hon ”hör alldeles för sällan att den är tillfällig, extraordinär, i ett särskilt ekonomiskt läge”.

Bilbranschen: Omställningen till fossilfritt tar 17 år

EU är den bästa miljöorganisationen i världen just nu, enligt Pourmokthari. Hon lyfter exempelvis förra veckans beslut att inte producera fler fossildrivna bilar efter 2035, vilket hon menar ger industrin en enorm knuff att ställa om till el.

– Det är det som måste vara framtiden: Fossilfritt, säger hon.

När ska bilarna vara utbytta?

– Det finns en anledning till att Tesla kommer från USA och inte från Kuba. Det gäller att man bygger marknader som uppmuntrar till innovation, teknik, till ett näringsliv som ställer om, säger hon.

Enligt bilbranschen kommer utfasningen av fossildrivna fordon ta mellan 17 till 18 år och inte vara färdigt till 2035 som EU nu kräver. Något som Romina Pourmokhtari säger att ”vi inte har tid med”.

– Sveriges huvudbudskap på COP27 kommer vara ”brådska” och ”möjligheter”.

Se Sveriges miljö- och klimatminister svara på hur det känns att komma till COP27 med beskedet att Sverige ökar sina koldioxidutsläpp i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet