Pr-byrå kallas till KGB-möte

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska pr-byrå som låg bakom ”nallebjörnsaktionen” i Minsk överväger att resa till Vitryssland – sedan säkerhetstjänsten KGB bett svenskarna infinna sig i landet inom tio dagar.

-Om det går att göra det här på ett sätt så att vi får garantier för att vi inte blir fängslade så kan vi ju komma dit och vittna, säger Studio Totals Per Cromwell till TT.

På fredagen tog pr-byrån emot en inbjudan via e-post, direkt från vitryska KGB. Två gånger under den gångna veckan har KGB bett representanter för byrån att komma till Minsk, för att klargöra vad som hände då nallebjörnar med regimkritiska budskap släpptes över staden i juli. Och trots råd om att inte resa håller Cromwell alltså inte för omöjligt att så kan ske.

-Vi måste prata med dem först, säger han.

Vagt formulerat
Cromwells uppfattning är att de är kallade som misstänkta, vilket dock är mycket oklart eftersom brevet enligt Studio Total är väldigt vagt formulerat.

Enligt nyhetsbyrån Interfax har KGB garanterat en rättssäker behandling. Men Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, anser att utfästelserna knappast går att lita på.

-Rättsväsendet är helt styrt av regimen, så man kan inte lägga någon vikt vid den garantin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Diplomatisk kris med Vitryssland

Mer i ämnet