-Det kan bli lite tjatigt. Det mesta som presenteras är gammal skåpmat, om man ska vara ärlig. För partierna gäller det att paketera om samma information på många olika sätt, säger Christian Ekström, chef för Public Affairs på PR-firman Grayling.
De senaste veckorna har partiernas utlovade politik pytsats ut i små portioner. Plattformar, manifest, rapporter, granskningar, valaffischer och kampanjfilmer har avtäckts inför pressen. Nästa vecka är det dags för publicering av Moderaternas kampanjbok ”Framåt tillsammans” och Socialdemokraternas valupptakt.
Behålla intresset
Tiden då partierna lade fram hela sitt valmanifest vid en given tidpunkt är förbi, säger Nicklas Håkansson, forskare i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.
-Nu måste partierna hela tiden vara beredda på att göra nya saker. Man vill hålla kvar väljarnas intresse och det har blivit allt svårare att behålla folks uppmärksamhet under en längre period. Det är väldigt mycket annan information som konkurrerar, säger han.
De många utspelen krävs också för att hålla uppe intresset från medierna. För partierna gäller det att ”dominera nyhetsflödet” och ”sätta medieagendan”, enligt Christian Ekström.
Som en tv-deckar-rättegång
Han liknar det vid en Perry Mason-rättegång i teve där det ständigt dyker upp nya uppgifter och expertvittnen halas fram i sista stund.
-Allt handlar om att överrumpla motståndaren.
Förlorar i tydlighet
Men kanske sker det på bekostnad av tydligheten inför väljarna:
-Det skulle kanske göra det lättare för väljarna om allt presenterades samtidigt. Men i det här läget kan ett enskilt parti inte välja att göra så, säger Christian Ekström.
Kristina Jogestrand, TT