Präster får fortsatt vägra viga två personer av samma kön. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TB/TT

Präster får fortsätta vägra viga samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har röstat nej till att präster måste gå med på att viga samkönade par så länge det finns en annan präst som kan viga paret, rapporterar P4 Uppland.

Under Svenska kyrkans kyrkomöte tidigare i veckan röstades två HBTQ-motioner ner. Den ena handlade om att man inte ska få bli präst om man inte accepterar att viga samkönade par och den andra att den som redan är präst inte ska få vägra att göra det.

Emma Hedlundh, präst i Uppsala stift och kyrkomötets ledamot och som själv lever i en samkönad relation, röstade nej till motionerna och säger att det måste finnas en plats i kyrkan även för dem som inte vill viga samkönade.

– Det är inte kyrkomötet som förtroendevalt organ som har rätt att förfoga över de frågorna utan det är biskoparna, säger hon till radion.

Hon säger vidare att intentionen och önskan är att alla som vigs till präster ska vilja viga samkönade.

– Det samtalet måste få ta sin tid men de (biskoparna) tror inte på, och jag tror inte på, att vägen dit är att införa ett förbud.

Sedan 2009 får samkönade par gifta sig i svenska kyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.