I maj kontaktades domkapitlet i Linköping efter att tre präster vägrat samarbeta med kvinnliga kollegor. Domprost Peter Lundborg är vice ordförande i domkapitlet och säger att man inte kan vara präst i Svenska kyrkan om man inte kan arbeta med kvinnliga präster.
-Nej, det kan man inte vara. För mig verkar det vara helt omöjligt.
Kränkande
En av kyrkans anställda har i ett brev till domkapitlet skrivit att de tre präster som nu utreds har mobbat eller helt ignorerat de kvinnliga prästerna på arbetsplatsen. Deras beteende beskrivs som skadligt för arbetsklimatet och kränkande för kollegorna.
Domkapitlet som utreder frågan ska bestämma om det är ett arbetsrättsligt problem som församlingen ska ta ställning till, ett kyrkligt problem där domkapitlet bestämmer konsekvenserna, eller både och. Men Peter Lundborg säger att trakasserierna kommer att få konsekvenser och inte kan få fortsätta.
-Då skulle vi svika vår uppgift. Det är så förknippat med kyrkans ordning att både män och kvinnor är präster.
TT
Kvinnor i prästyrket
• Sedan 1958 kan både kvinnor och män bli präster i Svenska kyrkan, men redan 1919 väcktes frågan om kvinnliga präster i Sverige.
• Sverige fick sina första kvinnliga präster 1960: Margit Sahlin och Elisabeth Djurle i Stockholm samt Ingrid Persson i Härnösand.
• En regel som sade att ingen präst skulle tvingas till något som stred mot den egna övertygelsen försvårade det i praktiken för kvinnliga präster. Den avskaffades 1982.
• Motstånd mot kvinnors prästvigning ses i dag som ett arbetsmiljöproblem.
TT