SVT:s partibarometer: Alliansen backar

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras SVT:s Partibarometer – en stor väljarundersökning som sammanfattar fyra av landets största opinionsmätningar.

SVT:s Partibarometer för april visar att Centern ligger precis på 4-procentsspärren till riksdagen, medan Kristdemokraterna ligger under strecket på 3,5 procent.

Om det hade varit val i april skulle den rödgröna delen av oppositionen vara snubblande nära egen majoritet i riksdagen med 49 procent av rösterna, mot 41,7 procent för alliansen.

Stödet för Moderaterna har sedan årsskiftet backat med 2.5 procent, medan stödet för Socialdemokraterna under samma tid ökat med 2.2 procent. Partibarometern kommer att redovisas löpande i SVT fram till riksdagsvalet 2014.

”Supervalåret”

Nästa år är det så kallade supervalåret 2014, med val till EU-parlamentet, riksdagen, kommuner och landsting. Redan nu kommer en strid ström av opinionsmätningar och bedömningar om hur partierna ligger till.

För att underlätta har SVT, i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet, därför tagit fram SVT:s Partibarometer.

Fyra undersökningar tillsammans ger träffsäker bild

Partibarometern väger samman resultaten från fyra av de större opinionsundersökningarna, de från Demoskop, Ipsos, Novus och Sifo.

De fyra har likartade mätningar, och kan därför räknas ihop. Och tillsammans ger de en bild som är mer träffsäker än varje undersökning för sig. Enligt professor Henrik Oscarsson på SOM-institutet så är felmarginalen på Politikbarometern låg.

 – Egentligen är det vanlig enkel källkritik. Ska man bilda sig en uppfattning om opinionsläget är det bättre att ha så många källor som möjligt och inte bara följa en enda serie mätningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer