Karin Hübinette, projektledare för ”Tal till nationen”. Foto: SVT

Premiär för ”tal till nationen” – partiledarna om sin framtidsvision

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen är det premiär för SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” där partiledarna, en i taget, ska måla upp sin framtidsvision.

– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för att veta mer om politiska ideologier och visioner, säger projektledare Karin Hübinette.

Under 15 minuter ska partiledarna få prata oemotsagda, temat är visioner – inte sakpolitik.

– Vi vill ge ett komplement till vår övriga nyhetsbevakning, där det är mycket ansvarsutkrävande intervjuer och debatter, säger Karin Hübinette, projektledare på SVT.

Behöver inte politiker mothugg?

– Hade vi bara gjort det här hade det varit ett problem och en slags kapitulation, men jag är trygg med att vi i vår valbevakning inte kommer lämna en sten orörd när det gäller att granska politikerna. Dessutom kommer vi att faktakolla, kommentera och analysera det som sägs.

”Tydligt gemensamt tema”

Karin Hübinette säger att det känns spännande att testa ett nytt format.

– Det är klart att det sänds andra tal, till exempel under politikerveckan i Almedalen, men då är det deras egen publik, det blir en annan sak att hålla ett tal till en tv-publik och med ett tydligt gemensamt tema i framtidsvisionerna.

Men att få partiledarna att enbart fästa blicken vid framtiden är svårt när valet den 9 september kommer allt närmare.

– Det är uppenbart att partiledarna är mitt inne i ett valår. De har inte helt hållit sig till uppgiften, men man märker absolut visionerna och det framgår att vissa partier skiljer sig mycket åt, och att andra ligger ganska nära varandra.

Här hittar du samtliga ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”

Tal till nationen – mitt Sverige 2028

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:

Ebba Busch Thor (KD) –21 maj

Jan Björklund (L) –22 maj

Jonas Sjöstedt (V) –23 maj

Annie Lööf (C) – 24 maj

Isabella Lövin (MP) –28 maj

Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj

Ulf Kristersson (M) – 30 maj

Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.