Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pressträff efter försvarsministermötet i Stockholm Foto: Christine Olsson/TT

EU:s utrikeschef efter mötet: ”Vi måste ha en krigsmentalitet”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen samlades EU:s försvarsministrar i Stockholm för att diskutera fortsatt stöd till Ukraina.

Efteråt meddelade EU:s utrikeschef Josep Borell att man vill ta två miljarder euro ur EU:s fredsfond för att kunna leverera mer ammunition – snabbare. 

– Vi måste ha en krigsmentalitet, säger han på pressträffen.

Striderna i Ukraina har låst sig i ett ställningskrig där enorma mängder artilleriammunition skjuts. Nu larmar allierade i väst, och Ukraina själva, för att bristen på ammunition växer. Samtidigt gör man av med mer än vad länderna i väst, som kämpar med att möta behoven, kan producera.

EU:s försvarsministrar samlades i Stockholm för att diskutera framförallt tre förslag. Ett är en gemensam upphandling av ammunition som ska skänkas till Ukraina, ett är att omedelbart avsätta en miljard euro till länder som tar av sina egna lager för att ge till Ukraina och det tredje är att stimulera försvarsindustrin att öka produktionen.

Sammanlagt är EU beredda att lägga två miljarder euro på trestegsplanen, uppger EU:s utrikeschef Josep Borell.

– I dag har vi pratat om att minska kostnaderna och tiden för att leverera ammunition, säger han.

– Vi måste ha en krigsmentalitet. Jag skulle föredra att prata om fred, men dessvärre måste jag prata om ammunition för att kriget fortsätter att rasa.  

Stor enighet

Han hävdar att det finns en stor enighet bland medlemsländerna att fortsätta stötta Ukraina i kampen mot Ryssland.

– För att vinna tillbaka freden måste Ukraina vinna kriget och det är anledningen till att vi måste stötta Ukraina, säger Borell.

Än så länge har förslagen inte klubbats igenom, men Borell hoppas att man kan nå en överenskommelse när EU:s utrikes- och försvarsministrar möts den 20 mars.

Det föreslagna stödpaketet är dock inte tillräckligt, enligt Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov, som också deltog på mötet. Inför sammanträdet sa han att Ukraina behöver en miljon artillerigranater, vilket skulle kosta omkring fyra miljarder euro.

I nuläget produceras omkring 300 000 granater per år i hela Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.